Citroën CX mekartips -> Min bruks-CX = ACA919
Citroën CX20 TRE 1987,
en bilblogg.

    Uppdaterad 2009-01-08
    Ändringar sedan 2008-03-01 skrivna med grönt.
Citroën CX 20 TRE 1987.   Tillverkad 20 maj 1987, registrerad 25 juni 1987.
- En lyxvagn! Gasvätskefjädring, fjärrstyrt centrallås med larm, progressiv servostyrning, 2,0 liters förgasarsmotor med 106 hk, ljusblå metalliclack (EPU - Bleu Magnétic), elfönsterhissar fram, dragkrok.
- Detta är min femte CX.
- Varför Citroën CX? Fakta om modellen här.
CX 20 TRE -87
I fint sällskap på ”Fest för Franska Fordon” vid Taxinge slott 10 maj 2008.
Senaste nytt:
2009-01-08:      Vi Citronister och senaste ägare: Bosse, Gunnar, Jesper, Peter och Anders säger Tack och farväl!   Calle får nu ta hand om det som kan tas hand om och det får bli reservdelslager till hans CX20 TRE -88.
2009-01-05:    Slut??!!   ACA919 har gjort sitt, verkar det som. Fått rapport av Anders att motorn plötsligt stannat och givit upp sin sista suck i troligt kamremshaveri några mil söder om Göteborg. Dock kommer troligen ytterligare en CX-ägare i raden att ta hand om den och förhopppningsvis kan en del organ leva kvar i andra CX:ar.
2008-08-30:    Bortbytt!   Men vad har jag nu gjort? Avhändat mig denna vackra och välfungerande vagn? Ojoj! Ruelse! Frestades till fall av att byta jämnt mot en nyare fransk lyxkryssare: en XM V6 Break från -93. Så nu rullar ACA919 vidare i Göteborg med ännu en sann citronist vid ratten! Lycka till Anders! Själv myser jag faktiskt vid V6-ans jämna gång. Har kört fem olika exemplar av CX mellan 1994 och 2008, så jag var nyfiken på att byta modell. Men, vackrare vagn finns inte, så jag återkommer nog med en annan CX i framtiden! (Någon som har en T2:a till övers...?)
2008-08-03:    Tillbaka efter semesterresan! 320 mil! Enda problemet var en kylarslang som sprack i Göteborg och fick lagas med eltejp, annars har bilen funkat så bra så bra!    Sthlm - Ljungdalen – Nyland – Sthlm – Göteborg – Sthlm!
2008-06-24:    Bytt motorolja. Lappat avgassystemet. Borstat och rostskyddat underredet. Nu är den färdig för sommarens resor i norr- och västerled!
2008-06-22:    Rengjort hydrauloljefiltren. Var ganska svarta, behövdes.
2008-05-14:    Droppar bensin från bränslepumpen. En droppe var 5:e sekund. Förhoppningsvis är det bara slangen som är dålig...
2008-06-14:   Räckte att dra åt slangklämman som var lös.
2008-05-18:    Bakbromsen skrapar ibland. Är väl beläggen som är slut.
2008-06-14:   Bytt belägg. Ett belägg var utslitet i förtid beroende på att en av kolvarna i oket hade fastnat. Fixat.
2008-05-13:    Mer och mer ojämnt går den på tomgång. Och idag tappade den tomgången helt, får ha choken utdragen för att motorn inte skall dö. Och då går den bättre också på mellangas och svarar bättre på gaspådrag! Måste riva isär förgasaren och göra en ordentlig förgasarrengöring.
2008-06-14:   Funkar bra nu igen. Utan åtgärd...
2008-05-02:    Testat kanelkuren för läckande kylare. Tömde kylaren, spolade ordentligt genom kylaren och värmesystemet med trädgårdsslangen, tillsatte nytt vatten och ca 2 msk kanel. Funkar! Tätt!
2008-04-24:    Batteriet har en tid känts klent vid start. Kollade upp det idag. Spänning vid start var 8,8 volt - inte ok! Bytte till ett annat nyladdat batteri jag hade i förrådet och satte det första på laddning. En test på det nyladdade visade 11,5 volt vid start. Och startmotorn lät precis så pigg som den skall låta på en CX20. Bra!
2008-04-24:    Upptäckte en grön pöl vid vänster framhjul. Ajajaj! Dock kunde jag konstatera efter snabb felsökning att det var returslangen från Diravin som börjat läcka igen - inget allvarligt alltså. Trädde på en ”hylsa” av en grövre gummislang och satte på slangklämmor i varje ände. Håller förhoppningsvis tätt. (Returslangen går ju in i ett gjutet fördelningsblock av gummi, så den är inget man byter enkelt.)
Tillägg 2008-05-02:   Höll inte tätt. Köpte en liten bit slang med 4 mm inre diameter, tryckte på den på Diravins returnippel och skarvade sedan mot orginalslangen med en hylsa av slang av större diameter. Använt metoden förut på hydraulreturslangar, det brukar hålla...
2008-03-30:    Allt funkar som det skall. Startar lätt och tar mig till jobbet varje dag utan problem. Får fylla på kylarvatten då och då förstås eftersom jag inte fixat läckan på kylaren ännu. Idag var det dags att ta av dubbdäcken. Valde superekonomilösningen för korta sträckor i måttlig fart: två helt oanvända f d reservdäck Michelin ZX bak och två gamla vinterdäck utan dubb fram (”Aurora” made in Korea). Alla tillverkade före 1990. Duger att slita på tills det blir dags för sommarsemestern!
2008-02-18:    Först startade den inte i morse utan fixande med kablar vid fördelaren. Sedan gick ännu en kylarslang sönder i kväll. Vissa dagar är mer besvärliga än andra med en gammal bil...
2008-02-06:    Tillbaka igen efter vistelsen hos Micke i Roslagen. Bytta drivknutar, fyllda klockor. Härligt!
2008-01-21:    Oanvändbar p g a utslina drivknutar. Låter hemskt illa om dem. Micke i Roslagen kan byta dem till bättre beg. för humant pris, det gäller bara att få upp bilen dit...
2008-01-14:    Besiktad – godkänd!
Jag hade glädjen att som besiktningsman få en trevlig Göteborgare i förskingringen som dessutom visade sig vara bilentusiast! Han gillade CX:en, sade att "dom här är sällsynta nu, men den här ser riktigt bra ut, har du haft den länge?", frågade sedan om jag var med i Citroënklubben och om jag kände Hjalmar med 2CV:orna, som han för många år sedan vid något tillfälle arbetat ihop med. Då förstod jag att det här kanske kunde gå bra! Han såg seriöst på mitt CX-innehav, kollade bilen noga men välvilligt och godkände den! Så jag svävar vidare ett år till, hoppas jag!
- Dags att ta itu med lite eftersatta reparationer: drivknutsbyte, kylarlagning, rosthål framskärm, justera handbromsen, rosthål under tanklucka, byta radion.....
- Anmärkningarna?
1: En etta på oljeläckage vid motorn. Har jag faktiskt inte sett förut, men det var olja på trågets undersida.
0: ”Bra-att-veta” på trasiga drivaxeldamasker och rost stomme sidobalk inre höger och vänster. Rosten måste stoppas, ev lagas.
00: Dessutom kommentarer, som han inte tog till protokollet: främre nummerskylt lite dålig, strålkastarreflektorerna lite rostiga och handbromsen aningens klen. Dock uppskattande omdöme om avgasvärdena för en bil utan katalysator: CO-värde 0,1 och bra HC-värde. ”Här behöver jag inte ha dåligt samvete för att köra utan katalysator”, sade jag. – ”Nej, faktiskt inte”, blev svaret!
2008-01-12:    Nu har det börjat skramla och låta illa om en eller båda drivknutarna. Det blir så efter många mil med trasiga damasker... får byta dem efter besiktningen...
2007-12-29:    Hemma igen efter julresan till Ångermanland. 110 problemfria mil. Skönt med en bil man kan lita på!
CX 20 TRE -87
Sista resan, 8 januari 2009. Foto Calle A.
CX 20 TRE -87
På Flatruet 2 juli 2008.
På väg till Fest för Franska Fordon 10 maj Samling inför Fest för Franska Fordon 10 maj. Foto: G Wesley.
I Roslagen bland andra Citroëner
På Mickes Citroën-verkstad i Roslagen januari -08 för drivaxelbyte och klockfyllning.
I Ångermanland
I Ångermanland december -07. Foto: H Ahlgren.

2007-12-19:    Vattenpumpen bytt av Hendel. (Hann inte med själv, och ville inte åka 100 mil med dålig vattenpump.)
- Monterat vinterskydd framför nedre grillen. Av wellpapp…
2007-12-12:    Beg. vattenpump inhandlad från Micke A.
2007-12-01:    - Gjort mer bilfix. Snart är det vinter, men idag var det uppehåll och några plusgrader. Sista chansen för mig som inte har garage och som tycker att OK GDS är för dyrt för sånt här småfix.
- Servat handbromsen höger sida. Rostborttagning, lirka med lederna, rengöringsspray och kopparpasta. Lyckades för första gången justera bromsen också! Blev lite bättre. Får nog göra om det på vänster sida.
- Kollade upp läckaget på kylsystemet: Vattenpumpen visade sig vara orsaken, det droppar ur skvallerröret. Vattenpumpen behöver alltså bytas.
- Fixat jordkabelskon så glappet vid batteripolen försvunnit.
- Bytt bränslefilter på bensinslangen efter bensinpumpen.
- Rensat bränslefiltret i förgasaren.
- Blåst rent tomgångsblandningsskruven. Använde tryckluft på sprayburk från CRC.
- Smort in O-ringen på tomgångsblandningsskruven.
- Blåst rent huvudmunstyckena.
- Fixat oljedroppet. Nu när jag äntligen hittat läckan.
- Klämt i butyltejp i de små hålen i höger hjulhus fram. Och strykt över med underredsmassa.
- Justerat dörrlåsen fram. De blev inte riktigt bra vid justeringen senast.
- Bytt torkarblad.
2007-11-04:    - Vinterdäcken på. Hittade en annons på Blocket med 4 st Michelin Alpin, odubbade med 7 mm mönsterdjup (nya har 10 mm) på orginalfälg för 500:-. Slog till på dem, även om jag har användbara dubbdäck i förrådet. Så får man känna hur det är att åka dubbfritt.
- Gjorde lite handbromsfix på vänster sida. Blåste på med Würths rost-off och drog hit och dit i lederna. Sedan rengöringsspray och kopparpasta i lederna. Och dessuotom en vajerspänning. Och handbromsen tar bättre! Skulle förstås gjort samma sak på höger sida, men tiden räckte inte.
2007-10-14:    En del bilfix gjort i helgen:
- Tätade bakrutan. Rengjorde fogen och tätade med syntestiskt fönsterkitt. Så nu skall det inte regna in där mer!
- Bytte fördelarens överdel eftersom vacuumklockan för förtändningen var trasig. Upptäcke då att pinnarna till impulsgivaren var böjda (!). Böjde tillbaka dem, och nu är bilen lika extremt lättstartad som den förra CX20:n (som ju var organdonator för vacuumklockan) och motorn går helt jämnt och fint!
2007-09-13:    I lördags spolade jag kylsystemet (efter bruk av kylarrens två dygn), bytte en trasig kylarslang, lade stödförband på en annan slang (dålig men ännu hel och för dyr att byta), skruvade på kylarlocket så systemet sattes under tryck igen - för att idag upptäcka att det finns ytterligare läckage någonstans.... lite tröttsamt. Det är både till höger och längst fram till vänster. Till höger ångar det lite och droppar långsamt - verkar vara ett kylvattenrör på motorns högra undersida. Dessutom droppar det lite från kylaren. Är den också sprucken? Kanhända är detta ytterligare en svit av frysta kylsystemet förra vintern? Möjligen sprack dessa samtidigt men har inte visat sig förrän nu när jag åter trycksatte systemet...?
2007-08-02:   Norrlandsresan genomförd! Inte alldeles problemfritt, strax före Östersund skramlade ett tändstift loss. Men det är mitt eget fel som inte dragit med momentnyckel utan bara på känn. Lätt fixat var det dock. Ett litet problem till kom på hemresan, två mil norr om Stockholm började den bluddra och gå illa på mellangas, gissar på smutspartikel i förgasarmunstycket. Hade ingen lust att skruva vid vägkanten en halvtimmas resa hemifrån, så lite lätt haltande tog vi oss hem efter 250 mils sommarresa.
2007-07-15:   Långresan till Västkusten genomförd! Fullständigt problemfritt. Tystare än vanligt blev det också tack vare min ljudisolering av motorhuvens undersida. Och bränsleförbrukningen på hemresan blev överraskande låg, 0,77 liter/mil. Motorväg, normalfart, ingen speciell snålkörning. Bra! Och på onsdag bär det iväg mot Norrland.
2007-06-29:   Långresa! Nu är det dags, upp till bevis! Åker till västkusten i morgon. Har goda förhoppningar att det kommer att gå problemfritt (ta i trä...)

2007-06-26:   Bytt motorolja+filter. Gamla oljan verkade okej, men bra att ha nytt när det snart är semesterresedags. Har ju ingen aning om när oljan byttes senast. Fast motorn låter lite högljuddare under ventilkåpan nu, kanske valde jag lite för tunn olja för en tjugosextusen-mila-motor? Använde ”Supergrade 10W-40, olja för äldre bensin- och dieselmotorer. API SG/CD. Mineralbaserad" som jag köpt billigt på CoopForum. 10W-40 är just vad instruktionsboken anger.
2007-05-27:   Bytt förgasare. Startar snällt och fint efter bytet, och går äntligen jämt på tomgång! Förgasaren funkade ju perfekt på förra CX:en, så det var väntat att det skulle bli bra. (Återigen bra med reservdelsbil – men nästa vecka skall den bort. Hämtning är beställd, hoppas på de fyratusen som regeringen lovar i skrotningspremie...)
2007-05-20:   20-årsdagen! Pysslade om bilen med tvätt och lackrengöring.
2007-05-12:   Råkade helt oförhappandes träffa på bilens förförrförre ägare Bosse som kom fram och hälsade i Älvsjö häromdagen! Trevligt!
På Magelungsvägen
Spottad i dagligt bruk på Magelungsvägen i Farsta. Foto: H Ahlgren.
2007-03-25:   Sommardäcken på!
- Gôtt att det är vår!
2007-02-07:   Startproblem i kylan.
- Opålitlig när det är kallare än -10. Läs mer nedan!
2007-01-22:   Djupfryst!
- En mindre kris uppstod på fordonstekniska området. Det har ju blivit kallt, minus 10 i natt, och det visade sig inte vara tillräckligt med glykol i systemet. Stenfruset var det när jag skulle starta bilen mitt på dagen. En del jobb, men nu är den ok igen. Upptinad och ny kylarvätska – med frostskydd till minus 30!
2007-01-17:   Besiktad!
- Inte utan anmärkning; yttre drivknutsdamaskerna måste bytas. Men godkänd - utan krav på efterkontroll alltså.

2007-01-07:   Trafikduglig!
- Generatorn bytt, så nu kan jag äntligen börja använda bilen!

2006-10-08:   Just hemkommen!
- Tack Jesper, jag skall vårda den väl!
CX 20 TRE -87
Just hemkommen oktober -06. - Tack Jesper!

Bakgrund:
2006-10-06 fick jag överta en Citroën CX 20 TRE från 1987. På denna sida skall jag följa bilens öden och äventyr och de vedermödor som kan uppstå med att ha en snart tjugo år gammal fransk uddabil som bruksvagn. Denna CX avlöser min tidigare CX20 TRE, en likadan bil fast av årsmodell 1988 men dock betydligt rostigare. Jag har tidigare fört en blogg för föregående CX 25 GTI -88.

Problem och lösningar:
2008-07-23:       Sprucken kylarslang   - fixat!
- Det uppstod en 10 mm spricka i slangen som går mellan motor och insugningsrör och vattnet sprutade ut. Gamla slangar, hrrmmm...
- I reservdelskatalogen hittade jag den trasiga slangen som nr 11 med reservdelsnummer 75 509 594  (diam 26/20, längd 400). Men det var semesterstängt både på Autofrance och Nettodelar, och Citroëns reservdelsavdelning hade lång telefonkö, och de hade nog knappast haft slangen ändå. Biltemas universalslang finns bara i större diameter, så jag nödlagade slangen med el- och silvertejp. Det höll någotsånär, men jag fick stanna på resan Göteborg-Stockholm och fylla på vatten var tionde mil ungefär... lätt irriterande... men tack för den viktiga varningslampan för låg vattennivå som CX är utrustad med (till skillnad från min systers Mondeo, vilket orsakade dennas förtidiga hädangång)!
2008-08-13:   På Hydroscand i Högdalen har de universalslangar. Inte billiga, men förhoppningsvis bra. Köpte 400 mm slang med invändig diameter 25 mm, monterade, trycksatte systemet - nu är kylsystemet tätt!
2008-07-23:       Dåliga kylarslangar   - pågår
- Just nu håller alla slangar tätt, men en del är i dåligt skick och de flesta 21 år gamla. Två slangar har jag bytt, men bör nog kolla och ev. byta övriga också så de inte går sönder vid olämpligt tillfälle (= ute på en mörk vinterväg långt hemifrån...)
2008-08-13:   Bytt slang nr 10 med reservdelsnummer 75 521 999 och med diameter 32/38. Kunde använda universalslang från Biltema med diameter 38 och längd 500 mm. Passade mycket bra.
- Slangarna nr 8 och 12 har reservdelsnummer 75 529 417  resp 75 521 995 och diameter 32/40 resp 16/24 (undrar varför man väljer att ha slangar med olika diameter i olika ändar när man konstuerar en bil? Det försvårar ju en hel del när man skall byta dem när bilen är gammal och man vill använda universalslangar!)
2008-08-16:   Kollat slang nr 8 närmare. Den ser rätt ok ut och får sitta kvar och duga ett tag till.
- Slang nr 16 är skadad och i dåligt skick. Den har reservdelsnummer 75 522 001 och diameter 16/18. Den är skarvad mot slang nr 15 och borde gå att byta lätt.
- T-röret nr 24 sprack i somras och byttes mot ett universalrör efter besök hos Henrikssons i Göteborg. Originalet har reservdelsnummer 95 474 048 och kanske skulle ge bättre vattenflöde.
Tändstift

2008-06-20:   Läckage på avgasröret   - fixat!
Ett litet hål har funnits länge invid första skarven, men nu har det blivit aningens för stort och den bullrar störande mycket.
2008-06-15:   Tog bort gamla rörklämman, svepte runt en plåtbit med monteringspasta för ljuddämpare emellan rör och plåtbit, drog dit två nya rörklämmor. Tätt!

2008-06-20:   Bandspelaren funkar inte   - fixat!
Har ju varit så länge. Men nu har jag hittat en ”överföringskassett” som gör att jag kan koppla ihop mobiltelefonens mp3-spelare med bilstereon via kassettfacket. Ljudet funkar, rätt bra faktiskt, men eftersom bandspelaren ideligen byter håll (en 80-talsfiness, ”autoreverse”, som hängt sig) så knäpper det hela tiden i bandspelaren och det stör förstås när man vill lyssna på Queen eller Shirley Clamp. Har några andra bilsteroapparater på vinden efter tidigare CX-ar, får undersöka om jag kan montera någon av dem. Vore ju kalas om jag fick till det före semestern...
2008-07-15:   Fixat. Körde överföringskassetten en bra stund i bandspelaren, och till slut slutade den växla håll. En rengöring av hela apparaten vore nog bra. Men nu funkar den, för det mesta. Har dessutom en äkta 80-talskassett med Barbra Streisand liggande i bilen, det blir så rätt tidsstämning i bilen med ”I am a woman in love”...
Cassette adapter Streisand

2008-06-14:   Droppar bensin från bränslepumpen   - fixat!
Måste undersökas och fixas. Hoppas det bara är slangen...
2008-06-15:   Slangklämman var lös. Drog åt den, och droppet upphörde.

2008-05-10:   Lite oväsen från växellådan   - avvaktar
Märker när jag har motorn på tomgång att det låter lite grand från växellådan när jag släpper upp kopplingen på friläge. Med nedtrampad koppling blir det lite tystare. Märkte också idag, med kall motor på förhöjd tomgång med choken, att varvtalet sänktes en aning när kopplingen släpps upp. Kanske dags att byta växellådsolja? Det vet man ju aldrig när det gjordes senast...
2008-06-15: Kollat växellådsoljan. Klar och ren, kanske lite för mycket olja eftersom det var en bit över övre strecket, vet inte om det skadar?
- Byta växellådsolja ändå? Biltema har semisyntetisk 75W-90 GL4/GL5 för 70:-/litern.

2008-05-06:   Skrap i bakbromsen   - fixat!
Det har börjat skrapa ibland vid inbromsning. Måste kollas upp. Det kan vara beläggen som är slut, det kan vara skivan som är för tunn, det kan vara oket som kärvat fast så bromsskivan böjs vid bromsning. Det senare hände på min förra CX och i kombination med sliten bromsskiva ledde det till att bromsskivan sprack och lossnade från sitt centrum. Inget dramatiskt hände, och jag lagade det aldrig. Men så vill jag inte ha det på den här bilen - jag hoppas ha den också över nästa besiktning... Läs om mekartips: bromsar.
2008-05-28:   Utslitet bromsbelägg vänster bak var orsaken. Hissade upp bak, pallbock under, plockade av hjulet och demonterade bromsbeläggen. Lite rostigt var det förstås efter 21 år, men det gick faktiskt att få isär det hela. Utan värmning, men med bistånd av Würths ice-off-spray.
Så här såg det ut, se bilder till höger:
- Inre kolven hade fastnat vilket lett till att endast yttre belägget skött om bromsningen senaste tiden (åren?). Och nu blivit helt utnött.
- Skivan är lite repig, men inte för tunn, så jag behåller den och monterar nya belägg. Mekonomen har ett set för 200:-.
- Lyckades att med en kraftig skruvmejsel som hävstång få inre kolven att släppa så den gick att trycka in. Borde väl räcka för att den också skall vara rörlig framöver tycker jag. Skall försöka "motionera" kolvarna innan jag monterar nya beläggen.
2008-06-14:   Klart! Motionerat kolvarna och polerat av glidytorna med en bomullstrasa. Löper fint nu! Slipade upp bromsskivan också, den var repig på utsidan och rostig på insidan. Köpte mig en billig vinkelslip på Clas Ohlson och med en lamellrondell med typ Scotch-brite slipmaterial på blev det mycket bra. Passade på att stålborsta och rostskyddsspraya bromsskölden också, när jag ändå var där.
Kontrollmätte bromsskivan. 6 mm. Det är ok. Enligt verkstadshandboken är skivan 7 mm som ny och tunnaste tillåtna är 5 mm.
Bakbroms, renoverad Bakbroms, renoverad
Fixat!
Bakbroms Bakbroms Bakbroms

2008-03-23:   Innerbelysningen slutat funka   - fixat!
En sladd hade gått av (!) i takarmaturen. 12V-matningen. Verkade vara en gammal klämskada som med tiden gjort att koppartrådarna ärgat av. Skarvade ledningen. Passade på att avoxidera alla kontakter med citronsyra så det inte skall vara några problem framöver av den orsaken i alla fall.

2008-03-23:   Innerbelysningen tänds inte av förardörren   - fixat!
Smuts och skräp i strömbrytaren i dörröppningen. Demonterat strömbrytaren, rengjort, återmonterat. Funkar nu!

2008-01-18:   Trasig kylarslang   - fixat!
Igen. Nu var det en slang till värmepaketet som började läcka vid skarven vid ett t-rör alldeles framför expansionskärlet. Lätt fixat: skruvade loss slangklämman, skar av slangen några centimeter och så på med den igen. Men visst skulle hela slangen behöva bytas. Och inte bara den, flera slangar är i dåligt skick. Livslängden på kylarslang verkar vara under 21 år...
Men de får hålla ett tag till, blir för dyrt att byta dem.
- Att det flyter omkring svarta små gummiflagor i kylarvätskan som jag upptäckte när jag bytte vätskan känns förstås inte riktigt bra...
Slang

2008-01-14:   Rost i längsgående balkar   - avvaktar
Besiktingspåpekande. Vid vänster dragkrokinfästning något allvarligare, på högerbalken mindre allvarligt. Får lagas.
2008-06-14:   Borstat rent, rostskyddat. Bilderna till höger visar renborstat men innan rostskyddet är pålagt. Ser ut som den är svetsad där tidigare? Ser inte så allvarligt ut faktiskt, tycker jag. Låter också friskt av tjock och stark plåt när man bankar på det. Inget krasande, och ingen tunn plåt. Får se hur det bedöms vid nästa besiktning. Skall också lägga ut det för bedömning hos experterna på Citroënakuten.
2008-06-16:    Förförre ägaren Gunnar mailar: ”Bosse (=förrförrförre ägaren) använde 2mm plåt när han lagade ACA för en del år sedan (med min svets). Du ser kanske om han tagit bort mycket av de nämnda 3 lagren plåt. Han är nästan onödigt noggrann men det är klart att det var ju några år sedan. Jag ger mig den på att han minns i detalj. Slå en signal vet jag. Jag tror säkert han tycker det är roligt att hjälpa till och att du håller bilen igång gillar han absolut.”
Bakram Bakram

2008-01-14:    Oljeläckage motor   - kvarstår
Besiktingsanmärkning. Några droppar ljusbrun fräsch motorolja på undersidan tråget. Får undersökas.

2007-11-22:   Glappkontakt i batteripolsko   - fixat!
Irriterande. Minuspolskon är lite glapp, och när man vrider startnyckeln till startläget svartnar allt. Med lite ruckning på kabelskon får den ny kontakt och allt funkar igen. Fast radion får ställas om eftersom den tappat minnet. Dags att byta polskon eller hela jordkabeln kanske.
2007-12-01:    Sågat upp spåret i polskon och lagt en bricka under åtdragningsmuttern. Så nu går det att klämma åt runt batteripolen precis som den skall och glappet är borta.
Ny jordkabel Ny jordkabel

2007-11-19:   Motorvärmare?   - fixas inte
Bilen är utrustad med motorvärmare. Har förstås ingen aning om den funkar. Det finns en grenkontakt i motorrummet, men sladden mellan förgreningen och motorvärmaren är borttagen. Sladden till kupévärmaruttaget finns dock kvar. Det kan förstås tolkas som att motorvärmaren är kass och att man kopplat bort den någon gång i tiden. Men jag tänker i alla fall återansluta den och kolla om den funkar, möjligen skall vi till Norrland över jul och det vore ju trevligt att ha en norrlandsutrustad bil då!
    Behöver bara en anslutningskabel. Kostar 269:- hos Clas Ohlson. Hmm. Men tänk om värmaren inte funkar då…? Om den nu är bortkopplad är ju det en stor risk... Får kolla lite på Tradera om man kan hitta någon begagnad billig sladd för att testa.
2008-01-09: Besked från förrförrförre ägaren: motorvärmaren gick sönder -97. Ingen idé att skaffa sladd till den alltså. Tack för beskedet Bosse!
Motorvärmare Motorvärmare Motorvärmare

2007-11-04:   Rost i främre hjulhus   - pågår
Här kommer alltid rosten så småningom på CX. Sprut från hjulen blästrar bort rostskyddet. Det har blivit små hål redan, och plåten är tunn. Inte svårt att svetsa detta, men jag avvaktar lite. Borstat rent, lagt på rostskyddsmedel. Hålen måste dock tätas för att det inte skall komma in vatten i trösklarna.
2007-12-01:    Tätat i höger hjulhus (bilden till höger innan) med en liten bit butyltejp och lagt på tjock underredsmassa. I vänster är dock hålen så stora att jag nog måste svetsa igen dem.
C-stolpefläkt

2007-09-20:    Fuktigt i bilen   - fixat!
Det brukar alltid vara fukt i gamla bilar som står ute dygnet om. Men jag har fått en idé från sign. Ceeeeex på Citroënakuten: montera en liten fläkt över evakueringshålet i C-stolpen. Det har jag gjort! Och anslutit fläkten till ett separat batteri som står på golvet bak så fläkten går ständigt. Skall bli intressant att se hur det utvecklar sig i höst. Imma som vanligt? Is på rutornas insidor? Eller en torr och trevlig bil?
2007-10-14:    Jodå, det verkar funka riktigt bra! Det är märkbart torrare i bilen än det brukar vara så här på tidiga hösten. Ratten är torr på morgonen, sätena är inte fuktiga, ingen kondens i taket eller på rutornas insida. Det är till och med så att golvmattan börjar torka upp här och där. Fantastiskt! Hustrun gillar inte installationen riktigt, men det är på prototypstadiet säger jag...
2007-10-29:    Flyttat batteriet till bagagerummet och dragit sladden dit. Så slipper man ha det i kupén. Detta är en kalaslösning, funkar jättebra. Det separata batteriet måste laddas var tredje vecka bara, men det är inget problem. Fläkten drar dessutom så lite så man skulle kunna ha den på det vanliga elsystemet, men jag vågar inte riktigt det inför vintern.
2007-11-15:    Frost i morse. Hård is på utsidan rutorna. Men helt rent på rutornas insida! Härligt!
C-stolpefläkt

2007-09-12:      Vattenpumpen läcker   - fixat!
- Bytte häromdagen den slang som sprack när kylsystemet frös i vintras. Men det finns ytterligare läckage. Verkar vara det lilla röret som sitter i nederkant av motorns högra gavel, alldeles under skyddskåpan för generatorremmen, som också är läckage på. Det pyser ett litet ångmoln när motorn är varm och det droppar ut lite kylarvätska som bildar en pöl under motorns högra gavel.
2007-12-01:   Visade sig vara fel teori. Det är vattenpumpen som läcker ser jag när jag skruvar bort skyddskåpan. En droppe var femte sekund ur skvallerröret. Byta vattenpump? Dyrbart... Kände i alla fall på alla skruvarna och alla gick att lossa utom en som gick av. Borde gå att fixa alltså. (Hmm. Om man sätter en propp i skvallerröret, vad händer då? Slutar det läcka eller ställer man till ännu större problem?) Tryckte i en propp gjord av en blompinne av bambu och ställt frågan på Citroënakuten och fått svaret att när vattenpumpen börja läcka är det är stor risk för att dess lager plötsligt skär... inte bra alltså. Går att hantera hemmavid, men skall vi på julresa 50 mil norrut kan det bli besvärligt. Pumpen måste nog bytas. Får kolla priset hos Nettodelar och Autofrance.
Upptäcker att det finns vattenpump på Ebay för ca 750:- + frakt.
2007-12-03:   Nettodelar har pump för 690:-. Dock restad, finns för leverans i januari. Men Michael Andersson  Bil & Maskin norr om Åkersberga har beg. vattenpump för leverans omgående! Bra, får bli den då.
2007-12-12:   Vattenpumpen hämtad. Inklusive ny packning! Heders, Micke! Så skall den bara monteras då också...
2007-12-19:   Vattenpumpen bytt, Hendel Citroënverkstad i Bredäng. Hann inte med själv...
Höger hjulhus Vattenpumpen Höger hjulhus. Lätt att komma åt vattenpumpen när gummilappen och täckkåpan är bortmonterad.
Vattenpumpen
Vattenpump på Ebay
Kylvätskepöl Kylarvätskan bildar en mindre och en större pöl under bilen.

Vattenpump
Vattenpump, Mekonomen. 1.105:-
Kylvätskerör Röret som jag trodde läckte, sett från höger hjulhus
Vattenpump
Vattenpump, CX-basis. 1.190:-

2007-09-12:      Läcka på kylaren   - fixat!
- Det droppar lite från kylarens vänstra gavel också. Jag har i förrådet en reservkylare från min salig CX GTi - fast det är nog inte samma modell ser jag när jag kollar i reservdelskatalogen - måste kollas i verkligheten. Annars får jag försöka laga den på något sätt...
- Fast när jag tittar på ebay hittar jag Autoteile-Müller som säljer ersättningskylare till CX. Och det erbjuder samma kylare till CX20 som till CX25... kan det vara rätt månntro?
2008-01-16:    Talat med Micke Andersson Bil & Maskin. Han har rätt kylare till CX20. Kan kanske tänka sig att byta jämnt mot min CX25-kylare som står i förrådet, ”de är betydligt mer sällsynta”! Trevligt!
2008-05-02:    Testat kanelkuren för läckande kylare. Tömde kylaren, spolade ordentligt genom kylaren och värmesystemet med trädgårdsslangen, tillsatte nytt vatten och ca 2 msk kanel. Så får vi se...
2008-05-07:    Funkar! Tätt! Till och med med trycksatt kylsystem håller sig kylaren helt torr och inget vatten läcker ut någonstans. Hurra!

2007-08-01:    Bluddrar vid mellangas   - fixat!
Går ojämnt, bluddrar och hackar och är kraftlös på mellangas. Tomgång och fullgas funkar dock perfekt. Misstänker att det är en smutspartikel som satt sig i ett förgasarmunstycke. En av de saker jag tänkt borde göras men inte har gjort är att byta bensinfilter (Hello again, mr Murphy!). Började efter 250-mila-semestern, på hemväg, två mil norr om Stockholm...
2007-08-09:    Nu har den stått till sig en vecka, har inte behövt bilen. Men så hade jag punka på cykeln i morse och tänkte att jag får ta bilen fast den går lite illa. Och då är felet borta! Kanhända har skräpet i förgasaren löst upp sig? Bäst att byta bensinfilter ändå...
2007-08-27:    Nej, den går inte riktigt bra. Tvekar lite, och går lite ojämnt. Fullgas är inga problem. Så det sitter något skräp i någon förgasarkanal eller i något munstycke i första porten. Får väl göra en förgasarrengöring helt enkelt, verkar ju inte gå att slippa undan. Och kolla den lilla o-ringen vid tomgångsmunstycket också.
2007-09-22:    Tagit ut munstyckena, duschat dem med Würths rengöringssspray och blåst rent. Den går bättre på mellangas och fullgas, men fortfarande inte bra på lättgas. Får göra rent tomgångsmunstycket också alltså.
2007-10-14:    Fixat fördelaren. Upptäckte att pinnarna för impulsgivaren var sneda och vinda (se bild längre ner). Böjde tillbaka dem, och det är en märkbar skillnad! Nu går motorn helt jämnt och fint! Det var alltså inte förgasaren som var hela orsaken till den ojämna motorgången.
Carbyhazard

2007-07-25:    Membranet för tändningsförställning trasigt   - fixat!
Fick diagnosen ställd av CX-T2 på Citroënakuten när vi sågs i Konvaljeparken vid Ångermanälven. Visste inte att det var så, men han sade att det var ett mycket vanligt fel och kollade snabbt min bil.
2007-10-04:    Undersökte idag membranet på fördelaren som jag demonterade ur reservdelsbilen. Jodå, det är helt! Men jag kan inte se något sätt att ta loss membranet från fördelaren, så jag får byta hela enheten tror jag. Dock vågar jag inte ta loss hela fördelaren - tänk om man monterar den i fel spår sedan och tändningen kommer helt ur fas, kan bli mycket besvärligt att få ordning på igen). Fördelaren går att dela så att underdelen sitter kvar i motorn och överdelen kan bytas.
2007-10-14:    Bytt fördelarens övre del!
Distributor
Detta är inte fördelaren från en CX, men principen är samma. Membranet finns inuti den blanka tefatsliknande burken på sidan om fördelaren. Slangen för undertryck från förgasaren ansluts på röret. Suger man i slangen skall alltså tändförställningen ändras.
2007-10-14:    Pinnarna för impulsgivaren i tändfördelaren sneda   - fixat!
Upptäckte detta när jag bytte fördelarens överdel för att ersätta den trasiga vacuumklockan. Märkligt hur pinnarna kan bli sneda och vinda? Hur kan det ha uppstått? Böjde tillbaka dem, och det är en märkbar skillnad! Nu går motorn helt jämnt och fint och är lika extremt lättstartad som min förra CX20!
- Ställt frågan på Citroënakuten.

2007-11-01:    Tändförställningsmekanismen glappar   - fixat!
Den vill inte gå riktigt perfekt ändå. Startar fint, och går utan ryckningar. Men ibland lägger sig tomgången på 500 varv, och ibland håller den 850 som den skall. Och då och då känns den inte helt pigg, som att några av de 105 hästarna står kvar i stallet någonstans och inte finns där de skall vara.
   - Det fanns en del glapp i mekaniken i tändförställningen på fördelaren märkte jag när jag bytte överdelen. Måste nog byta hela fördelaren för att få tändningen perfekt. På reservdelsfördelaren är det tajt och bra. Så det är väl bara att gå loss med det...
2008-06-15:   Bytt hela fördelaren. Hoppas nu bilen skall gå jämnare och bättre.
Distributor
Fördelaren, innan jag böjde tillbaka pinnarna.

2007-06-27:    Regnar in   - fixat!
Märkte idag att det var blött i baksätet (det har regnat rejält idag). Såg sedan att det droppar från innertaktes bakkant. Det kan väl inte vara annat än radioantennen? Taklucka finns ju inte på den här (tyvärr). - Får väl ta ned takkonsolen och se efter.
2007-06-28:    Nehepp. Kollade takets insida runt antenfästet under dagens ösregn: torrt och fint. Måste vara bakrutan som läcker då alltså?
2007-09-29:    Demonterade blanklisterna runt bakrutan, och nog ser det otätt ut i limfogen. När jag trycker glaset mot falsen rör sig fuktfläcken och blir större.
2007-10-13:    Gjort rent ordentligt i falsen (20 års smuts!) och lagt en fogtätning med syntetiskt fönsterkitt. Bör hålla tätt.
Bakrutan Före. Notera ymnig kondens på rutans insida. Bakrutan Tätad.

2007-06-26:    Skadad tätning övre spindelled vänster fram   - kvarstår
Det har gnekat en tid från vänster framhjul vid rörelser i höjdled. Passade på att undersöka detta idag vid oljebytet: gummitätningen runt övre spindelleden är trasig, och då har förstås fettet trängts ut och vatten kommit in. Illa. Försökte trycka in lite fett i leden för att få bort gneket så att den blir smord och inte glapp uppstår. Men spindelleden måste nog bytas. Inget hemmafixarjobb. Hade samma fel på förförra CX:en, kostade 3.500:- för tre år sedan att få leden bytt och samtidigt ny drivaxeldamask monterad och handbromsen justerad. Och allt detta behövs alltså även på denna bilen - dags att börja fondera för en kraftig verkstadsräkning om ett halvår alltså... och inte har det väl blivit billigare sedan dess...
2007-07-15:    Gnekandet försvunnit sedan jag tryckt in fett i leden. Så nu är den smord i alla fall. Återstår att se om ett halvår om bilprovningen klagar på den trasiga damasken. Eller om glapp har uppstått. Men SBP skall bara ge en ”bra-att-veta” på skadad tätning spindelled, om jag förstått det rätt.
Övre spindelled


2007-02-07:    Startar inte då och då   - fixat!
Minus 15 i Stockholm i morse. Skulle till jobbet. Ut med choken, tre bottentramp på gasen, vrida om startnyckeln. Hittills har bilen startat direkt med denna metod. Idag går startmotorn runt piggt och energiskt trots kylan - men inte tillstymmelse till tändning!
    -  Det är nya tändstift. Det luktar bensin. Det är en CX20 som har singel-tändspole och traditionell fördelare. Skall jag misstänka tändspolen och tändkablarna? Att skruva ur tändstiftet och kolla att gnistan är stark och blå är väl en bra första test att göra? (Besvärligt att det skall vara så kallt igen och att det är städdag imorgon på gatan där bilen står..)
    - Hemma efter arbetsdagens slut gick jag ut till bilen, vred om startnyckeln utan att röra varken choke eller gas – och den startar direkt och perfekt! Stannar dock nästan med en gång igen, men efter nytt startförsök, nu med choke, funkar den helt normalt. Får nog byta startsätt när det är riktigt kallt alltså: inte pumpa bensin i förgasaren före startförsök!
2007-02-10:    Minus tio idag - och inte en hostning vid startförsök. Startmotorn pigg och snabb. Men inte tillstymmelse till tändning.
    - Hade lite mera tid idag för felsökning, så jag kollade att spänning finns via tändspolen fram till fördelaren. Visserligen är det ett litet spänningsfall från 12,3 till 11,8 V, men det kan knappast vara avgörande.
    - Skruvade ur ett tändstift för att kolla gnistan vid startförsök - kunde inte se någon gnista alls! Stiftet doftade färsk bensin, men var inte blött, så jag tror inte längre att motorn är sur.
    - Kollade rotorn, och den verkar ganska sliten = långt avstånd från rotorn till kontaktstiften till tändkablarna. Mekonomen har butik här i närheten, men hade inte delarna i sitt lager. Så nu har jag beställt fördelarlock och rotor. De kommer på måndag. Så får vi se om detta är orsaken...
2007-02-12:    Minus fyra idag på morgonen - och den startar perfekt. Monterade ändå dit nytt fördelarlock och rotor, så får vi se hur tillförlitligheten blir framöver. Märks dock ingen skillnad på motorgången med nya grejorna, går precis likadant som tidigare.
2007-02-20:    I morse var det minus 15 i Farsta - och bilen startar inte igen. Felet är kvar alltså.
- Skall man misstänka den lilla elektroniska tändmodulen? Sitter under vänster framlykta om jag är rätt informerad. Kan ju vara oxid och elände i kontaktblecken...
- Eller skall man misstänka tändspolen iallafall, kan den tappa förmågan när den blir för kall? Men det finns ju spänning fram till fördelaren, så det känns ändå mera troligt att det är något med tändimpulsen som inte funkar....
- Jag får väl växla delar med den andra 20TRE:n och se om det hjälper... annars skall det förstås bli något mindre kallt imorgon, säger dom...
2007-02-21:    Minus 7 och den startar perfekt. Det kan väl inte vara så att det är chokereglaget som är feljusterat så den inte får tillräckligt med choke för att starta i kyla? Bara en tanke...
2007-03-16:    Lossade multikontakten till tändmodulen för att kolla ev. oxid. Blankt och snyggt och väl infettat – perfekt alltså! Men efter detta startade inte bilen! Mysko!
    Förrförrförre (!) ägaren Bosse har framfört en hälsning till mig via förrförre (!) ägaren Gunnar: ”Tittar ibland efter för att se vad som händer med ACA. Så om du har en bra adress, kanske du kan vidarebefordra att kabeln ned i tändspolen hade en tendens att ärga igen => svårt att starta/ tjyvstannade vid hög (relativ?) fuktighet. Sitter ett gummilock på kabeln men specielt tätt är där inte. Jag brukade dra lite upp och ned och sedan fungerade det ett tag. Så kanske ....”.
    - Gummilocket är borta numera, men jag lossade och återmonterade lednings-skarvarna runt tändspolen. (Det sitter förresten lite ”extra” ledningar runt tändspolen...) och sedan startade den så fint igen! Vanlig enkel oxid alltså? Är det orsaken? Och vid stark kyla går spänningen under ett kritiskt värde? Hmm, så kan det ju vara…?
2008-01-16:    Startar inte igen. Och inte speciellt kallt, +3 ca. Inte ett enda tändande! Men startmotorn spinner lätt. Tog upp ett tändstift – luktar bensin. Kollade gnista – inte tillstymmelse! Något fel med tändspolen kanske? Eller tändningslåset? Fick äldste sonens hjälp att knuffa över bilen till andra sidan gatan eftersom det är städdag här imorgon.
2008-01-17:    Och idag likadant, startar inte – men knuffa igång den gick bra! Tände då direkt. Hmm? För låg spänning till tändspolen? Glapp i tändningslåset?
2008-01-23:    Och sedan dess funkar det att starta som vanligt. Inte lika pigg och direkt som normalt, så lite koll av kablar och anslutningar vid tändspolen är nog på sin plats.
2008-02-06:    När jag skulle hämta den från verkstaden i Roslagen ville den heller inte starta. Pysslade och fixade. Konstaterade åter: ingen gnista. Drog av och på och skavde med anslutningarna på tändspolen – plötsligt tände den och gick så fint som vanligt. Felet är nog hittat – dags att åtgärda!
2008-02-18:    Startade inte idag igen. Drog på och av alla sladdar och kopplingar på tändspolen – hjälpte inte. Men efter att jag lossat och sedan tryckt dit flerpoliga kontakten från fördelaren till tändspolen startade den! Där verkar oxiden/glappkontakten vara!
2008-05-02:    Då och då startar den inte. Öppnar då motorhuven, rycker lite i kontaktstycket, och sedan startar den. Har idag tagit isär kontakterna och duschat med elektronikrengöring, ”oxide cleaner”. Jag tror det eliminerar problemet!


Tändmodul Tändstift
Tändmodul

2007-02-06:    Kupéfläkten funkar inte då och då   - fixat!
Plötsligt är kupéfläkten helt död. - Och nästa gång jag använder bilen funkar kupéfläkten som vanligt. Mysko. Glappkontakt någonstans?
2007-06-24:    Renoverat fläkten från förförra CX:en som jag hade i en låda. Var lite trög i rotationen, men funkade. Rengjorde kolbanorna med Würths rengöringsspray, torkade med fin trasa, avoxiderade kontaktstiften, lade en droppe olja på lagren. Roterar märkbart lättare. Och blåser på bra när jag kopplar till 12V-batteri. Återstår att montera i bilen!
2007-07-16:    Fläkten monterad! Det är ett pyssel att få ut den gamla och in med den nya, man får ta bort ventilatonstornet och lossa lådan under från sitt fäste för att kunna dra den åt sidan och få ut fläkten ur sitt hål. Men nu blåser det gott!
Kupéfläktens motor.

2007-01-23:       Sprucken kylarslang   - fixat!
- Det uppstod alltså en 15 mm spricka i slangen mellan motor och expansionskärl i samband med förfrysningen och åtföljande överhettning (se ovan).
    Lagat slangen tillfälligt med isoleringsband. Det håller ett tag om jag kör trycklöst kylsystem, så locket på expansionskärlet får sitta på ett halvt varv över bottenläget tills våren kommer och jag kan byta slang. (Alla slangar i kylsystemet är i ganska dåligt skick, de är nog original 1987 antar jag.)
2007-08-19:    Dags att ta itu med det här. Hann ju inte plocka av kylarslangarna på reservdelsbilen innan den gick till skrot - å andra sidan kan det ju vara bra med helt fräscha grejor. Har läst i reservdelskatalogen och tror mig funnit att slangen som är trasig (för 2-litersmotorn såväl som 2,2-litersmotorn) har reservdelsnummer 75 531 419  (diam 25x33 och 26x24) och slangen mellan vattenpump och kylare (som är hel men kladdig och känns som den kommer att gå sönder snart) har reservdelsnummer 75 521 999  (diam 32x40 och 38x46).  
- Har skickat mail till Autofrance. Tyvärr hade de inte dessa slangar.
- Det finns universalslangar i Bildelskatalogen förstås. Nr VF214 har diameter 28 mm och längd 300 mm, kostar 205:-. Och VF226 har diameter 35 mm och längd 325 mm, kostar 221:-.
- Biltema har universalslang, men bara den stora. Billigt å andra sidan, 55:-.
- Mekonomen säljer inga universalslangar. ”Vi har slutat med det. De håller ju ändå inte.” sade man när jag frågade varför.
- Nettodelar i Åkersberga kan fixa slangar! Fast det blir dyrt tyvärr, sade Björn där, 1000:- för båda slangarna. Beställde enbart den lilla, den som är trasig och som inte finns universalslang att ersätta med. Blir 267:-. Den andra får hänga med ett tag till.
2007-09-08:    Sådärja. Nya slangen på plats. Den stora slangen som är i dåligt skick demonterade jag och lindade med eltejp, som en sorts stödförband, för att öka dess livslängd. Allt för att hålla bilutgifterna låga. (Planerar ingen fjällresa i vinter, och jag kan nog hantera det om slangen spricker i Stockholmstrafiken.) Som förberedelse till slangbytet hällde jag kylarrens i systemet häromdagen och lät det verka i två dagar. Vattnet som kom ut när jag tömde systemet var rejält smutsigt och grumligt. Spolade sedan genom kylaren med trädgårdsslangen för att få bort mer skräp innan jag fixade slangarna och fyllde på ny glykol och nytt vatten.
Kylarslang Kylarslang reservdelsnr 75.521.999.
40 € hos CX-basis, Plus 12 € för frakten = 486:- SEK
- Den andra slangen har man inte där.
Kylarslang 75.531.419 Kylarslang 75.531.419, levererad från Nettodelar. Formgjuten och med ”stödstrumpa” av hårdplast.

2007-01-23:    Fruset kylsystem   - fixat!
En mindre kris uppstod på det fordonstekniska området idag. Vintern har kommit till sist. Minus 10 i natt. Och då visar det sig att frysskyddet inte var ok. Stenfruset var det när jag skulle starta bilen idag. (Jag vet ju att man alltid skall kolla sådant på en ”ny” bil – men har ändå inte gjort det! Dumt!) Insåg att motorn behövde tinas upp snarast och glykol fyllas på.
    När motorn startade skrek det kraftigt från remmen som driver generator och vattenpump. Vattenpumpen var fastfrusen så remmen slirade! (Undrar hur en nyare bil med multirem klarat detta? Större haveri kanske? Eller inte gått att starta?) Motorn startade och gick perfekt trots stillastående vattenpump och skrikande rem. Så en aning värme hann utvecklas i motorn de två minuter jag hade den igång (också den slirande remmen blev rejält het av friktionen!). Det var tillräckligt mycket värme för att vattenumpen skulle tina efter att bilen fått stå i ytterligare 15-20 min och värmen från motorn spridit sig.
    Startade motorn igen och lät den gå tre-fyra-fem minuter för att öka på värmen i motorn och därmed gradvis tina systemet. Förstod att det skulle gå att själv köra bilen till GDS-hallen och avbeställde den beställda bogserhjälpen (tack Hans!). Tänkte åka ner till parkeringsgaraget i Farsta C och låta den stå där en timma eller så för att låt själva kylaren tina, men hade inte tid utan åkte direkt till OK. När jag kom till OK parkerade jag utanför för att köpa glykol innan jag körde ner i GDS-hallen. Tyckte då att det pyste ut lite väl mycket ånga ur motorhuven, så jag öppnade för att kolla.
    Ångan kom från expansionskärlets lock och vattenslangarna i motorrummet var spända som fiolsträngar (eller julkorv under kokning snarare) – förutom de stora slangarna till och från kylaren som fortfarande var kalla och fyllda med issörja. Med frusen kylare blir ju motorn snabbt överhettad eftersom värmen inte kan cirkulera ut i kylaren. Tänkte öppna expansionskärlets lock för att lätta på trycket innan någon slang sprack, men just som jag tänkte tanken – uppstod en 15 mm spricka i slangen mellan motor och expansionskärl. Som en geysir stprutade det upp! En ganska tunn stråle 2 m snett uppåt och med mycket ånga, typ ånglok. Var ju bara att vänta tills det sprutat färdigt och trycket gått ned.
    Lagade slangen tillfälligt med isoleringsband (tur att slangen som sprack satt ovanligt lättåtkomligt), åkte ned i GDS-hallen, tömde systemet, sköljde ur det så gott det gick och återfyllde med 4 liter glykol och 3 liter vatten (systemet rymmer 9,6 liter men det är svårt att tömma det helt, det blir alltid några liter vatten kvar). Så nu är den körklar igen och skall tåla kyla ner till -30! Må vintern komma!
    Slanglagningen håller om jag kör trycklöst kylsystem bedömer jag, så locket på expansionskärlet får ligga kvar i handskfacket tills våren kommer och jag kan byta slang. (Alla slangar i kylsystemet är i ganska dåligt skick, de är nog original 1987 antar jag. Det var ren tur att det var en lättåtkomlig slang som brast, på förra CX-en var det en betydligt besvärligare slang som brast förra vintern.)
    Ja, så kan det gå en eftermiddag när det vill vara besvärligt. Jobbigt när det uppstår - men man känner sig stärkt när man klarat upp det! (Fast jag ångrar ju att jag inte kollat det tidigare och bytt kylvätska i tid, förstås).
Klicka för större bild
Klicka för större bild!

2007-01-22:    Rostskadat hydraulrör vid bakre höjdregulator   - avvaktar
- Kollade lite allmänt under bilen idag vid kylvätskebytet. Upptäckte att ena röret vid bakre höjdregulatorn har ett rostangrepp just där det går igenom smutsskyddet (=plastskivan med skåra t v om höjdregulatorn på bild t h). Skyddet skaver mot röret och nöter förstås bort både rostskyddsmedel och skyddslack med tiden. Kollade inte närmare, men sprayade på rejält med tunnflytande rostskyddsmedel för att förhindra mera angrepp. Får åtgärda det noggrannare i vår.
2007-05-28:    Har faktiskt ett nästan nytt sådant rör på reservdelsbilen. Skall försöka demontera det innan den hämtas av skroten. Kostade 1700:- för rörsatsen där det ingick, vill jag minnas. Borde gå lätt att lossa, bara jag kommer under den.
2007-06-26:    Reservdelsbilen fick gå utan att jag lyckades demontera röret. Nåja, fick ju mina 4.000:- ur skrotningsfonden.
Idag har jag skurit bort lite av gummiflärpen som sitter vid hydraulrören vid bakre höjdregulatorn. Den skaver på rören och nöter av skyddslacken och lämnar fritt för rosten att härja. Sprayade sedan på rejält med rostskyddsmedel, men vågade inte skrapa bort för mycket rost om det nu är så att rören är tunna... de får hålla så länge det går.
Bakre höjdregulator

2007-01-22:    Skrikande hydraulpumpsrem   - fixat!
- Det har hörts remskrik ibland från motorrummet. Märkte idag vid kylvätskebytet att hydraulpumpsremmen var otillräckligt spänd, så jag lossade justeringsfästet, spände remmen och drog fast muttern igen. Skriket borta!
2007-03-16:    Kompletterade med lite remspray eftersom den börjat skrika sporadiskt igen. Verkar funka. Kommer det tillbaks får remmen bytas, har en i reserv.
Hydraulpumpen

2007-01-12:    Ojämn tomgång   - fixat!
- Tomgångsvarvet varierar mellan 800 och 1300 varv. Går upp och ner. Och det låter inte som den tänder varje gång. Och den går inte heller riktigt jämnt vid jämnt gaspådrag.
2007-01-17:    Koloxidhalten visade sig vara mycket låg idag hos Bilprovningen, 0,1%. Och HC-värdet var mycket högt (över 1000, men det finns inget gränsvärde för en bil av 1987 års modell. Från 1989 får HC-värdet högst vara 100). Det tyder på att förgasaren är för snålt inställd.
2007-01-18:    När jag tittar i verkstadshandboken ser jag att CO-värdet skall vara 1,0-2,5%. Dags för förgasarjustering alltså!
2007-03-16:    Skruvat lite på justerskruven. Svårt att få en tydlig förändring, men den går lite jämnare nu. Men det är omöjligt att få ned tomgången under 1100 varv. Behövs nog en riktig förgasarrengöring med komplett demontering och nya packningar.
2007-05-27:   Bytt förgasare. Startar snällt och fint efter bytet, och går perfekt och helt jämt på tomgång! Förgasaren funkade ju också perfekt på förra CX:en, så det var väntat att det skulle bli bra. (Återigen bra med reservdelsbil.) Fast fortfarande högt tomgångsvarvtal – mysko...
2008-05-13:    Mer och mer ojämnt går den på tomgång. Och idag tappade den tomgången helt, får ha choken utdragen. Då går den också bättre på mellangas och svarar bättre på gaspådrag! Måste riva isär förgasaren och göra rent ordentligt.
2008-05-16:    Häpp. Idag går den perfekt. Utan några åtgärder – skräpet har väl fallit ur munstycket eller kanalen... men ändå, en förgasarrengöring är på tiden!

2007-01-12:    Hög tomgång   - fixat!
- Tomgångsvarvet ligger kring 1100 varv och går inte att justera ned.
2007-03-24:    Justerat läget för ”handgasen”, alltså den skruv som höjer gasen när choken används. Blev bättre. Fick ner tomgången till 1000 varv.
2007-05-27:   Bytt förgasare. Fortfarande högt tomgångsvarvtal – mysko...?
2007-06-26:   Sprucken vacuumslang hittad och fixad. Det väste vid förgasaren när motorn gick på tomgång, ganska kraftigt faktiskt (använd dina sinnen vid felsökning, säger Bosse Bildoktorn!). Slangen till vacuumklockan ovanför siffran 1 på bilden till höger var sprucken och släppte in massor av luft. Den är kopplad till insuget och där skall vara vacuum vid tomgång. Vacuumklockan ifråga stänger något som kallas ”strangler flap” och som jag förstår det är det förgasarens andra steg som dras helt till stängt. Det förklarar ju det höga tomgångsvarvet - om tjuvluft kom förbi andra stegets spjäll så får ju motorn mer luft och mer bränsle än den skall ha och går följaktligen på högre varv. Kapade bort slangens spruckna ände och trädde på slangen på röret igen. Det sänkte tomgångsvarvet direkt, till cirka 500 varv! Fick justera upp det. Nu kan det justeras till vad som helst mellan 500 och 1500 varv. Perfekt! Bör påverka bränsleförbrukningen också att ha fått ordning på detta?

2006-10-06:    Bullrig inuti   - förbättrat!
- Det bullrar en hel del när man kommer över nittio. Framförallt från motorn faktiskt. Jobbigt att föra samtal och kräver hög radiovolym för lyssning. Nu är jag ju van, det brukar vara så i mina gamla bilar. De var säkert tysta och fina när de var nya, men tjugo år gamla gummilister, motorfästen och karossdämpgummin är inte lika mjuka som de är tänkta att vara. Man får stå ut.
2007-06-29:    Monterat Biltemas självhäftande ljuddämpningsmatta under motorhuven, ser nu ut som på bilden till höger. Skall bli kul att höra imorgon om den blivit tystare!
2007-07-15:    Jodå, detta sänkte bullernivån märkbart. Nu kan man samtala med framsätespassageraren ganska ostört även i motorvägsfart. Att prata med dem därbak kräver dock fortfarande att man höjer rösten en del...
2007-10-01:    Justerat dörrlåsens låsbyglar. Flyttat dem någon millimeter längre in så dörren trycker lite mer mot tätningslisten. Blev ytterligare lite tystare av detta!

2006-10-06:    Handbromsen klen   - kvarstår
- Standardfel på CX.
2007-01-17:    Besiktad & godkänd. Besiktningsmannen klagade på att handbromsen var klen, men tydligen var den inte sämre än att han godkände den. Jag frågade ”hur hårt skall den ta” och fick svaret ”den skall låsa hjulen”. Visserligen kan man få handbromsen betydligt bättre, men det har jag ändå svårt att tänka mig...
2007-06-26:    Passade på att spruta lite 5-56 på handbromsens länkar och leder när jag var under bilen för oljebyte – och si! – handbromsen funkar bättre och håller bilen stilla när man stannar i backe! Inte alltför brant backe, men för stopp vid Östgötagatans trafikljus räcker den till. Tveksamt dock om den räcker för bilprovningen.
2007-11-04:    Lite handbromsfix gjort på vänster sida. Blåste på med Würths rost-off och drog hit och dit i lederna. Sedan rengöringsspray och kopparpasta i lederna. Och dessutom en vajerspänning (fick inte loss justermuttrarna, satte en slangklämma ovanför vid hylsan istället). Och handbromsen tar lite bättre, och framförallt behöver man inte dra spaken så långt. Skall förstås gjort samma sak på höger sida, men tiden räckte inte - får bli en annan gång.
2007-11-04:   Idag gjort handbromsfix på höger sida. Samma metod som ovan, men jag lyckades också justera yttre bromsbeläggets excenter. Får försöka med vänster igen vid tillfälle.
Bromsskiva vänster fram

2006-10-06:    Trasiga yttre drivknutsdamasker   - fixat!
- Båda sidor. Hmm, man borde ju tagit vara på drivaxlarna från gamla CX:en innan den skickades till skroten. Där satt det hela damasker och drivknutarna var ok. Men hann inte med det.
2007-10-01:    Talat med Hendel. Han byter damasker på båda sidor och justerar handbromsen för max 2.500:-. Något billigare om vajrarna inte behöver bytas. Rengöring och inpackning av drivknuten ingår. Beg. drivknut har han för 500:- om den bef. är för sliten. Värt att fundera på...
2008-01-16:    Kontaktat Hendel igen. Säger att det kan hända att det räcker att tvätta ur de gamla knutarna och fetta in igen och montera damask, men annars har han troligen beg. drivaxlar. Men han behöver kolla på bilen för att se vilken typ det är – reservdelsförrådet är inte så noga uppmärkt att han vet om det är axlar till CX20 eller CX25 han har. Priset blir mellan 2.000-3.000:- för båda sidor inkl. drivaxlar.
2008-01-16:    Talat även med Micke Andersson Bil & Maskin. Han har rätta drivaxlar, det vet han. Men inte lediga just nu, bilen de sitter på är inte skrotad än, men inom kort. Skall räkna på vad han vill ha för bytet och återkommer.
2008-01-21:    Micke vill ha 1200:- per sida, inkl. beg. knutar. Humant. Nu gäller det bara att få bilen dit. Det låter något hemskt illa om knutarna nu, och i morse efter att ha lämnat lillpojken på skolan började karossen gå upp och ner över höger fram, som om hjulet var ovalt. Beskrev det för Micke som sade att ”då är knutarna inte lite dåliga, då är de fullständigt slut. Men kör försiktigt, inte över 60, och gasa inte när du svänger, så håller de nog hit upp”. - Jag åker på lördag och håller 40 så får vi se om jag kommer fram. Det är 6 mil till Mickes verkstad...
2008-02-06:    Fixat. Micke A bytt dem till överenskommet pris.
Trasig damask höger sida

2006-10-15:    Starmotorn drar inte runt   - fixat!
- batteriet var ganska trött efter att bilen körts utan laddning. Bytte till annat fräscht battteri – men sedan är startmotorn död! Det blir svart, alla kontrollampor slocknar när jag vrider om startnyckeln till startläge.
   Men jag känner igen det här, det är troligen dålig jordkabel som är orsaken. Jesper berättade ju också att starmotorn inte velat funka för honom någon gång ibland. Och nu har jag ju reservdelar liggande, så det blir väl till att meka lite nästa helg för att få den körbar.
2006-10-21:    Det var inte jordkabeln - den var fin och fräsch. Istället är det någon av kablarna till startmotorn som är oxiderad eller glapp. Gungade lite i dem, och sedan spann startmotorn så fint så.
2006-12-28:    Nu hände det igen. Men det var inte lika enkelt fixat denna gången, det räckte inte att gunga på kablarna. Men jag upptäckte att skarven på gula kabeln som leder från tändningslåset till startmotorns solenoid var mycket oxiderad. Skarven hänger precis vid batteriet och är en enkel flatstiftsskarv. Drog isär och sköt ihop ett antal gånger för att skava kontakt – och det lyckades. Kan vara vettigt att byta ut flatstiften där till våren.
Flatstift med gul kabel

2006-10-06:    Laddningslampan lyser   - fixat!
- Har en del mekartips från tidigare CX-ägande, ihopsamlat huvudsakligen från www.citroenakuten.com (rekommenderas!).
- Började med att kolla remspänningen, vilken faktiskt var lite klen. Hjälpte dock inte att spänna remmen. Försökte demontera generatorn från min CX25 som står och väntar på skrotnisses hämtning, men det var inte gjort i en handvändning så det får vänta till nästa helg.
2006-10-21:    GTi:n demonterad förra lördagen. Och idag demonterade jag generatorn på denna bilen. (Med mycken möda - skruvar som suttit i nitton år i motorrummet på en bil kan verkligen sitta fast...!) Konstaterade att generatorerna inte är lika på CX25 och CX20 och alltså inte utbytbara. Generatorrenovering eller skaffa annan generator får det bli alltså.
2006-10-23:    Skruvade isär generatorn för att titta om man kunde se något fel. Och - heureka! - när jag vidrörde ena kolet studsade det upp som gubben ur lådan av fjäderns kraft. For iväg bakom och nedanför arbetsbänken, men kunde hittas. Kabeln för kolet har alltså gått av. Kolet ser fräscht ut. Tänker mig nu att löda dit en ny kabel och på så sätt få generatorn att funka igen.
2006-10-27:    Demonterade kabeln i hållaren, det gick bra med lödpenna och tennsug. Försökte löda dit en ny kabel på kolet, men kabeln blev alltför styv för att kolet skall kunna röra sig lätt och fint i sin hållare. Och att löda dit den gamla kabeln tror jag inte på, den kommer väl att gå av igen, och säkert då en mörk regnig natt 25 mil hemifrån.... Nya kol kostar en dryg femtiolapp, så jag inhandlar sådana.
2006-10-30:    Köpt och låtit montera nya kol. 150:- för material & arbete hos Blixtservice på Folkungatan.
2006-11-14:    Skulle montera tillbaka kolen. Upptäckte då att släpringarna av koppar som kolen trycker emot är helt utslitna. Får bli ytterligare ett besök hos Blixtservice alltså för nya släpringar. Låter dem nog byta generatorns bottenlager också eftersom det glappar lite och ändå måste demonteras för att byta släpringarna. Blir väl 300:- till tror jag…
2006-11-14:    Så där ja. Ny rotor med nya släpringar, 400:-. Generatorn hopmonterad, rengjorda kontaktbleck och nya muttrar på bultarna. Dags för återmontage!
2007-01-07:    Generatorn återmonterad. Funkar perfekt! Laddspänning 14,2 V.
Kolets kabel gått av Nednötta släpringar

2006-10-06:    Går illa vid gaspådrag vid låga varv   - fixat!
- Uppstod enl. tidigare ägare efter förgasarbyte. För snålt ställd blandning? Igensatt filter? Kan ju också vara något med tändningen förstås, dåliga tändstift eller så?
2007-01-09:    Skulle byta tändstiften idag. Stiftet till ettans cylinder visar sig när jag skruvar ut det ha en hylsa på sig, säkert efter någon tidigare gängpaj. Det är ju aluminiumtoppar på CX och är man oförsiktig eller har för bråttom kan man dra stiften snett. (Vänstra stiftet på bilden nedan, högra stiftet är ett av de andra tre.) Då behöver jag hitta sådan hylsa, eller skall jag försöka skruva loss hylsan från det gamla tändstiftet?
2007-01-10:    Nu har jag fått tag i en hylsa! Mekonomen hade rätt grejor! (och Farsta-butiken ligger bara 400 m hemifrån - ibland är det nära till lösningarna fast man inte vet det...). Fabrikatet heter Midlock. Kostnad 44:-. Passar perfekt! (Men på Mekonomens hemsida hittar jag den inte. Så allt kan man inte hitta på webben! ) (Var dessförinnan på Biltema, men deras hylsa hade annan gänga än min, så den gick inte att använda.) - Klart alltså! Också säger dom att byta tändstift gör man på tio minuter.... - Men det trevligaste är att bilen nu går väldigt mycket bättre än innan, ingen misständning alls, vilket var ett av problemen när jag fick ta över den.
Tändstift med insatshylsa
Tändstiftet till vänster har en Midlock-gänghylsa på sig. Går inte att demontera hel...

2006-10-06:    Signalhornet funkar inte   - fixat!
- Får undersökas. Måste ju funka vid besiktningen.
2007-01-07:    Hmm. Signalhornet ligger ju på samma säkring som elbakrutan som inte heller funkar. Samband...? Får kolla säkring 8 (20 A, skall ha permanent spänning. Och säkring 8 försörjer enbart signalhorn och elbakruta. Klart misstänkt...)
(Instruktionsbok för CX finns på www.citrotech.se - tack Frenchie!)
2007-01-11:    Det finns 12 V och det finns signalspänning fram till reläsockeln när jag trycker på tut-knappen. Tog loss reläet och kollade dess funktion, och det visade sig vara trasigt. Heureka – trodde jag. Satte dit ett annat, kontrollerat, relä – men det tutar inte ändå. Dock blir innerbelysningen svagare när jag trycker på tut-knappen, så det verkar gå fram ström till kompressorn. Nå, den kanske lossnar imorgon när den får några volt till, hade inte motorn igång vid kvällens test. Sprutade in lite smörja i kompressorns lufthål också. Annars har jag ju en fungerande kompressor liggande, så det löser sig. Besiktning på onsdag!
2007-01-12:    Fixat! Kompressorn satt fast, så jag bytte mot den från den gamla CX GTI:n.
Signalhornen med kompressorn

2006-10-06:    Droppar lite olja från motorn   - fixat!
- Inte bra. Det godkänns inte av bilprovningen! Kollade oljetrycksgivaren som är en vanlig orsak, men den var torr och fin. Dags att åka till en GDS-hall och lyfta upp bilen för en underspolning och sedan leta efter orsaken. Besiktning på onsdag, börjar bli bråttom alltså...
2007-01-16:    Varit i GDS-hallen och spolat den under. Blev rent och fint, får se om droppet återkommer.
2007-01-17:    Inget dropp att anmärka på vid besiktningen i alla fall!
2007-03-16:    Upptäcker en liten pöl på asfalten på gatan där den brukar stå över natten. Får nog kolla upp det ändå. Verkar hänga en droppe på oljeavtappningssskruven... har med en bit gammal heltäckningsmatta i bagaget som jag lägger under motorn vid parkering på gatan hemma... inkontinensskydd...
2007-06-26:    Försökte leta under bilen efter var läckan är. Hittade den inte, men det verkar vara hydraulolja som droppar, det är blött av LHM vid fördelningsblocket vänster fram. Drog åt kopplingsnipplarna lite grand, får se om det hjälper.
2007-07-15:    Nej, det är fortfarande en ny liten oljefläck på asfalten där bilen stått parkerad över natten. Höger fram. Det kan väl aldrig vara oljetryckskontakten...?
2007-07-18:    Drog åt ytterligare hydraulkopplingar, nu i motorrummet. Och si – det verkar som det slutat droppa!
2007-08-18:    Några små fläckar uppstår fortfarande under bilen. Noterade idag att en returledning vid LHM-burken var fuktig vid anslutningen och slangen var sprucken. Lossade slangen, kapade av den dåliga biten och tryckte på igen. Nu får vi se om alla småläckor i och med detta är tätade!
2007-10-14:    Nehej. Det läcker ännu. Kan det vara någon annan returledning under bilen eller i motorrummet som är lös?
2007-11-19:    Nu har jag hittat läckan! En returslang från Diravi-enheten har en liten spricka som ”blöder” lite. Dags att ta med en kniv och en slangklämma och korta av slangen något och därmed fixa det!
2007-12-01:    Fixat! Kortade av slangen och trädde på den igen.
2008-04-24:    Upptäckte en grön pöl vid vänster framhjul. Returslangen hade börjat läcka igen. LHM har droppat ned på handbromsvajern och runnit till vänster framhjul och ner på marken. Trädde på en ”hylsa” av en grövre gummislang och satte på slangklämmor i varje ände. Håller förhoppningsvis tätt. (Returslangen går ju in i ett gjutet fördelningsblock av gummi, så den är inget man byter enkelt.)
2008-05-02:   Höll inte tätt. Köpte en liten bit slang med 4 mm inre diameter, tryckte på den på Diravins returnippel och skarvade sedan mot orginalslangen med en hylsa av slang av större diameter. Använt metoden förut på hydraulreturslangar, det brukar hålla...
Spricka i returslang Spricka i returslang
Sprucken anslutning för returslang

Spricka i returslang Spricka i returslang
Sprucken returslang från diravin

2006-10-06:    Kupéfläkten är klen   - fixat!
- Vanligt på CX. Av de fem CX jag haft är det bara den förra som haft bra flås i ventilationen. Jag märker tydligt skillnaden mot detta exemplar. Att hämta hela kupéfläktpaketet från förra CX:en innan den åker till skroten är ju en lockande idé.
2007-01-23:    Monterat bort skyddet över luftintaget på huven (den svarta upphöjningen som syns på motorhuven på bilden längst upp). Fläkten funkar nu mycket bättre – det där scoopet ger för mycket motstånd för luftflödet alltså.
Kupéfläktens motor.

2006-10-06:    Elbakrutan funkar dåligt   - kvarstår
- Bara de fyra översta trådarna värmer, och ganska dåligt också. Det är på ett vis lockande att byta bakruta mot den som funkar perfekt och finns på min förra CX som är på väg till skroten. Fast det är mycket jobb...

2006-10-06:    Klockan funkar inte   - fixat!
- Helt svart i den digitala displayen.
2007-03-15:    Demonterade LCD-displayen från gamla CX:en. Men när jag demonterar displayen på denna bilen visar sig multikontakten vara bortklippt och sladdarna hänger lite halvlösa på baksidan! Blir till att mäta upp var spänningen skall vara i olika lägen innan jag kopplar in den fräscha displayen...
2007-03-16:    Mätt upp och kollat var det skall vara plus och minus i olika lägen och monterat dit displayen från gamla CX:en. Upptäckte också att tidigare ägare prydligt numrerat sladdar och anslutningar. Klockan funkar nu! Analyserade gamla displayen, men får ingen bild i klockan - verkar kass alltså. (Bra med en reservdelsbil ibland!) (Fast klockan går inte rätt, och det gjorde den inte i gamla CX:en heller minns jag nu. Får väl skaffa en annan display och byta till om tillfälle uppstår.)

2006-10-06:    Ingen radio   - fixat!
- Och det var inte bara att flytta över från gamla bilen. Här är någon sorts plåtlåda med en sockel där alla sladdar går in i en en multikontakt. Passar förstås något annat fabrikat än min KGK från 80-talet... – man vill ju höra på 107,5 med tidstypisk utrustning!
2007-03-16:    Radion inkopplad! Det fanns en kopplingslist längre ned under multikontakten med alla ledningar i prydlig ordning. Och riktigt bra högtalare sitter det i, visar det sig. Skall bara komplettera med diskanterna i dörrpanelen som jag har från förrförra CX:en så blir det riktigt bra ljud.
2007-03-19:    Men den funkar inte bra. Skrapar och hittar inte stationerna, går bara att höra på 103,3 - övriga stationer är för svaga. Verkar som om antennen är kass på något sätt.
2007-03-19:    Provade att byta antenn, men använde den från gamla CX:en. Det är samma radio, och den funkade bättre där. Men det hjälpte inte här. Köpa nytt spröt kanske?
2007-04-01:    Monterade ned plastplattan i taket där ljusbrytare, ir-mottagare m m sitter och kollade upp antennfoten. Lilla skärmkåpan över antennfoten fattas! Och jag hittar en härva av sladdar som jag inte förstår vad de är till för. Drar ut dem och upptäcker att antennkabeln är skarvad - och i skarven är det glapp! Någon tidigare ägare har uppenbarligen bytt antennen, och då inte dragit ned nya antennsladden med den gamla till radion utan istället klippt av orginalkabeln och lödat fast dess skärm och ledare på nya antennsladdens stickpropp. Och nu har det med åren blivit glapp alltså. - Skall försöka mig på att dra ned nya sladden hela vägen. Med lite pillande på bef skarv funkar nu radion, iallafall tillfälligt.
Bilradio

2006-10-06:    Tändningslåsbelysningen funkar inte   - fixat!
- Får byta lampan. Detta är en bra finess mörka vintermorgnar!
2007-03-16:    Lampan bytt! Som sagt - bra med en reservdelsbil!

2006-10-06:    Bagagerumsbelysningen funkar inte   - kvarstår
2007-08-13:    Finns ingen glödlampa. Men det finns ström - som alltid är påslagen visar det sig vid kontroll. Stänger inte av sig när luckan stängs alltså. Därför har väl någon tidigare ägare tagit ur lampan antar jag. Den lilla kvicksilverströmbrytaren inuti bakluckan klickar när man öppnar och stänger luckan, men det kan ju vara fel i den eller kortis på annat sätt.
2008-08-16:   Man skulle ju kunna koppla bagagerumsbelysningen på innerbelysningen. Vore praktiskt tror jag. Så slipper man vara rädd att lampan lyser när den inte skall det och drar ut batteriet. Och slippa använda pannlampa mörka kvällar...

2006-10-06:    Halvljusautomatiken funkar inte   - kvarstår
- bara parkeringsljuset tänds. Är väl reläet kanske... Äntligen har jag nytta av CX:ens irriterande ljudsignal när man glömt lyset på.
2007-03-05:    Det klickar och tickar då och då bakifrån instrumentpanelen. Och där sitter ju reläerna för halvljusautomatiken. – Har jag hittat felet?
2007-03-16:    Bytt de båda reläerna som jag trodde styr halvljusautomatiken. Men det funkar inte för det. Och på reservdelsbilen funkar halvljusautomatiken även med bortmonterade reläer, så det måste vara några andra reläer som styr automatiken. Återstår att finna dem... Ställt frågan på Citroënakuten.
2007-05-23:    Glömde halvljuset påslaget på jobbet i dag. Besvärligt. Batteriet fullständigt tömt när jag skulle åka hem. Fick dock hjälp med startkabel (tack Viola!) och fick startat och kom hem. Generatorn är ju tipptopp så batteriet laddar väl upp sig under färd. Men jag måste fixa den här halvljusautomatiken märker jag - besvärligt utan.
2007-05-30:    Tvättade rent kontaktytorna i dörrströmbrytaren så nu funkar den igen. I och med det funkar också varninggsignalen från summern när jag glömmer halvljuset, så nu skall jag väl klara mig från detta.
2007-12-01:    Såg idag en lös sladd med flatstiftshylsa som hänger ner under instrumentbrädan. - Kan det vara en ledtråd?

2006-10-06:    Trippmätaren går inte att nollställa   - avvaktar
- Den funkar, men går inte att nollställa. Nollställningsknappen sitter fast. Nå, det får vara, en trevlig finess men inte oumbärlig.

2006-10-06:    Strömbrytaren för innerbelysning funkar inte   - fixat!
- Den i förardörren. Och då funkar inte varningssignalen för glömt halvljus heller... vilket fick besvärliga konsekvenser den 23 maj...
2007-05-30:    Lossat strömbrytaren och förväntade mig att skrapa rost och avoxidera. Nehej, stömbrytaren var bara rejält smutsig och igenbeckad med rostskyddsmedel! Trevligt! Verkar som om någon tidigare ägare kostat på en rejäl och bra rostskyddsbehandling någon gång. Det är väl därför bilen överhuvudtaget finns kvar så här 20 år efter tillverkningen förstås. Tvättade rent kontaktytorna och nu funkar strömbrytaren igen. (Och i och med detta funkar också varninggsignalen från summern när jag glömmer halvljuset, så nu skall jag väl klara mig från det…)
Knapp till innerbelysning

2006-10-06:    Ljuset vänster fram lyser inte med full styrka   - fixat!
- något jordfel möjligen? Gäller både vänster huvudstrålkastare och parkeringsljus. Och här är det inget säkringsfel, båda sidornas parkeringsljus ligger på samma säkring. Och halvljuset verkar inte ha någon säkring? Är det verkligen så...?
2007-01-15:    Ibland är det de enkla lösningarna som är rätt. Kollade spänningen över strålkastarlampan – ok. Bytte lampa – och då lyser det som det skall! Bytte parkeringsljuslampan – och då lyser p-ljuset som det skall. Båda lamporna var alltså dåliga, fast de fortfarande lyste.

2006-10-06:    Varningslampa för öppen baklucka funkar inte   - fixat!
2007-03-16:    Varningslampan lyser jämnt, oavsett luckan är öppen eller stängd. Skruvade bort glödlampan i instrumentpanelen så slipper jag störas av det röda varningsljuset. Kommer nog ihåg att stänga bakluckan ändå...
2007-05-26:    Hittade orsaken! Mikrobrytaren för indikatorlampan för öppen baklucka sitter i bakluckelåset och påverkas av den dragstång som förbinder låskistan med låsmekanismen. Stången var böjd och nådde inte fram till mikrobrytaren. Böjde tillbaks den, men eftersom glödlampan är urmonterad i instrumentpanelen kan jag inte kolla om det funkar som det skall ännu.
2008-06-23:    Bytt glödlampan i instrumentpanelen, och nu lyser det när luckan är öppen!

2006-10-06:    Varningslampa för öppen V bakdörr funkar inte   - fixat!
Kan vara lampan i instrumentpanelen, kan vara strömbrytaren i dörren. Får undersöka när jag får lust till det.
2008-06-23:    Bytt glödlampan i instrumentpanelen, och nu lyser det när dörren är öppen!

2006-10-06:    Innertakstyget borta.   - kvarstår
Någon tidigare ägare har rivit bort det. I CX utan taklucka blir det alltid så, limmet släpper och taktyget hänger ner som en trasig gardin.

2006-10-06:    Ingen tankmätarbelysning   - fixat!
2007-03-16:    Bytte glödlampa i instrumentpanelen (tog den från varningslampan för öppen baklucka…).

2006-10-06:    Ingen belysning i höjdreglaget   - fixat!
2007-03-19:    Bytte glödlampa (tog från reservdelsbilen).

2006-10-06:    Varningslampa för åtdragen handbroms lyser inte   - fixat!
2007-03-16:    Strömbrytaren under handbromsspaken bytt! Som sagt - bra med en reservdelsbil!

2006-10-06:    Centrallåset funkar inte på höger bakdörr   - fixat!
- låsmotorn i dörren? Eller kablaget? Det är ändå positivt att centrallåset i övrigt funkar samt att gröna kontrollampan i förardörren har koll på om höger bakdörr är låst eller inte, alltså så att den lyser grönt när alla dörrar är låsta (höger bakdörr manuellt låst då förstås) och omvänt inte lyser grönt när höger bakdörr är olåst.
2007-05-26:    Centrallåsmotorn i dörren bytt! Jag upprepar - bra med en reservdelsbil!

2006-10-06:    Centrallåset funkar inte på bakluckan   - fixat!
Och det följde inte med någon nyckel till bakluckan - lite dumt att den alltid står olåst.
2007-05-26:    Orsaken var det för CX-modellen välbekanta felet med mikrobrytaren i bakluckelåset som var orsaken. Förbikopplat mikrobrytaren och låset funkar!
Centrallås till bakluckan

2006-10-06:    Lätta rostangrepp i dörrarnas nederkanter   - pågår
2007-05-26:    Tog ett tag med scotch-brite-rondellen och med Perago. Åsså på med zinkgrund. Skall lackeras också.

2006-10-06:    Lösa gummilister på dörrsidorna höger   - fixat!
- på bakdörren hängde mer än halva listen lös. Drog bort den. På framdörren är den bara lite lös.
2008-05-12:    Sådärja. Återmonterade. Det tog sin tid innan jag kom hit... Använde dubbelsidig monteringstejp fabrikat Stokvis. ”Extra stark, tål lösningsmedel, fukt och uv-ljus”. Får se nu om listerna sitter kvar...
Foto: Andreas L

2006-10-06:    Framdäcken nästan utan dubbar   - fixat!
- det sitter dubbade vinterdäck på bilen, fabrikat Nokian Hakkapellitta 1. De främre har tillräckligt mönsterdjup, men det finns mycket få dubbar kvar. De bakre har dock de flesta dubbarna kvar och 5 mm mönsterdjup. Jag har två dubbade däck fabrikat Riken med 6 mm mönster från gamla CX:en, de skall monteras. (Sommardäck på plåtfälgar följde med bilen också, men de är slut alla fyra. Även där har jag dock användbara däck från gamla CX:en.)

2006-10-06:    Buckla vänster framskärm   - kvarstår
- intryckning i plåten, men lacken oskadad. Borde gå att trycka ut inifrån? Eller dra ut med Bosse Bildoktorns metod med smältlim?


Innanför vänster framskärm ser det ut så här.
Kan nog bli svårt att komma åt att rikta genom det ovala hålet...
CX 20 TRE -87

2006-10-06:    Går bara på tre cylindrar då och då   - fixat!
- Undersökt genom att ta bort en tändkabel i taget och funnit att det är ettans cylinder (den längst till höger, längst från växellådan) som inte tänder. Kollat tändkabeln, den har 7 kohm motstånd (skall det vara så?) och var ganska oxiderad i tändstiftshylsan. Gjorde rent, men det hjälpte inte. Får kolla tändstiften senare. Kan ju också vara fördelarlocket. Eller ventilerna, eller dyrare saker som kompressionen... hu!
2006-10-28:    Torkade ur fördelarlocket, sprayade med CRC Oxid Clean, polerade med en trasa på rotorn och lockets kontaktpunkter. Tändkabeln satt lite löst på ettans cylinder och kontaktblecket var lite oxiderat, så jag sprayade också den och polerade. Skruvade ur tändstiftet och justerade gapet från 0,7 till 0,6 mm. Såg till att kabeln kom ordentligt på tändstiftet och drog sedan ned gummiylsan över. Och nu startar den på alla fyra. Men går fortfarande bara på tre cylindrar vid gaspådrag från låga varv.
   - Tändstiften är Eyquem FC52LS. Det motsvarar NGK BCP5E vilket är ett något varmare stift än vad som rekommenderas och dessutom är avsedda för koniskt säte och har en gänglängd av 17 mm i stället för rekommenderade 19 mm (enligt NGK:s kodnyckel). Får väl köpa nya stift med rätt specifikationer...
2007-01-07:    Bytte tre av stiften – men det fjärde, och just det på ettans cylinder förstås, har någon sorts insatsgänga, förmodligen efter tidigare gängpaj. Måste fixa ny hylsa alt. Demontera och flytta över den gamla. (Se bild till höger, det vänstra stiftet har hylsan på sig.)
2007-01-10:    Nu har jag fått tag i en hylsa! Mekonomen hade rätt grejor! (och Farsta-butiken ligger bara 400 m hemifrån - ibland är det nära till lösningarna fast man inte vet det...). Fabrikatet heter Midlock. Kostnad 44:-. Passar perfekt! (Men på Mekonomens hemsida hittar jag den inte. Så allt kan man inte hitta på webben!)
- Klart alltså! Också säger dom att byta tändstift gör man på tio minuter....
- Men det trevligaste är att bilen nu går väldigt mycket bättre än före tändtiftsbytet, ingen misständning alls!
Tändstiftshylsa

2006-10-06:    Innerbelysningen funkar inte   - fixat!
- när glödlampan saknas kan det ju inte lysa... bytt lampa – funkar nu!

2006-10-06:    Trasig lampa till nummerplåtsbelysningen   - fixat!
- bytt lampa – funkar nu. Fick också med detta en funktionskoll av varningslampan för trasig lampa –funkar!

2006-10-06:    Fjärrkontrollen till centrallåset funkar inte   - fixat!
- Nå, det fanns ju inga batterier i. Satte i batterier - men den funkade inte ändå. Upptäckte att mottagaren i innertaket hade ploppat upp från sitt läge och dolde sig ovanför innertaket. Skruvade ned takbrädan, tryckte ned mottagaren på rätt plats, och – Voilá! – den funkar!
Sändare och mottagare till fjärrstyrda centrallåset

2006-10-06:    Trasigt lock till expansionskärlet   - fixat!
- Hämtade från avställda CX:en. Bara att skruva dit. Men kylarvätskan är väldigt smutsig och behöver bytas märkte jag.
2007-01-22:    Så är kylarvätskan bytt. Men någon rengöring med kylarrens blev det ju inte tid till... Å andra sidan är kylarslangarna rätt dåliga så jag får nog byta dem så småningom och då kan man köra renskuren den gången.
CX 25 GTi

Kostnader:
   Sammanlagda kostnader:
2008-08-30:   23 månaders innehav. 1.548 mil.   35.141:- = 22:70 per mil. Totalt, allt inräknat.
Uppdelat på:
Fasta kostnader (skatt, försäkring, besiktning) 6.407:- (=279:-/månad eller 4:-/mil)
Bensin 18.802:- (12:-/mil)
Reparationer 9.932:- (=432:-/månad eller 6:-/mil)
Skatteverkets norm för skattefri ersättning för egen bil i tjänsten är 18:50/mil (2008). Måste avse rörliga kostnader, och det stämmer ju nästan exakt med mina rörliga kostnader som är 18:-/mil.
Konsumentverket anger att en Saab 9-3 årsmodell -00 kostar 27:- per mil att åka. Men de räknar ju på 1500 mil per år, de fasta kostnaderna fördelas alltså på dubbla körsträckan jämfört med min CX som då skulle hamna på 20:-/mil.
   Augusti 2008:
2008-08-15:   Bensin, 63 liter. Full.   850:- Statoil Bogårdsvägen.   Mätarställning 273861.   63 liter/ 63 mil sedan sist = 1,00 liter/mil.
2008-08-13:   Kylarslang.   175:- Hydroscand.
2008-08-04:   Kylarslangar.    130:- Biltema. 2 slangar art.nr 61-377, d=38, l=500.
2008-08-02:   Bensin, 59 liter.   779:- Statoil Hönö. Mätarställning 273225.
  Summa augusti:   1934:-
   Juli 2008:
2008-07-xx:   Bensin, xx liter.   xxx:- Mätarställning xxxxxx.   xx liter/ 272 mil sedan sist = x,xx liter/mil.
  Summa juli:   xxxx:-
   Juni 2008:
2008-06-24:   Bensin, 62 liter. Full.   890:- OKQ8.   Mätarställning 270503.    62 liter/ 62 mil sedan sist = 1,00 liter/mil.
(Gula varningslampan tändes. Tankrymd 68 liter enl. instr.bok. = 6 liter i reserven alltså.)
2008-06-24:   OK Gör-det-själv-hall, hyra   98:-  OkQ8
2008-06-22:   Rörklämmor + ljuddämparpasta   67:-  OkQ8
2008-06-17:   Oljefilter   100:-  EKG bildelar
2008-06-17:   Torkarblad   35:-  EKG bildelar
  Summa juni:   1190:-
   Maj 2008:
2008-05-30:
2008-05-10:
2008-05-10:
2008-05-02:
  Bromsbelägg bak.
  Bensin, 10 liter.
  Bensin, 50 liter.
  Returslang för LHM.
  180:-
  133:-
  664:-
  21:-
998:-
EKG bildelar
Statoil
Statoil. Mätarställning 269880. 50 liter/ 47 mil sedan sist = 1,06 liter/mil.
OkQ8
   April 2008:
2008-04-17:
2008-04-17:
  Bensin, 53 liter. Full.
  E85, 6 l.
674:-
  50:-
724:-
OkQ8. Mätarställning 269408. 59 liter/ 47 mil sedan sist = 1,25 liter/mil.
OkQ8
   Mars 2008:
2008-03-23:
2008-03-23:
2008-03-20:
2008-03-06:
  Bensin, 57 liter. Full.
  E85, 5 l.
  Glykol, 2 l.
  Ny bakre nummerskylt.
705:-
45:-
118:-
  60:-
928:-
OkQ8. Mätarställning 268941. Full tank. (62 liter/ 50 mil sedan sist = 1,24 liter/mil.)
OkQ8
Statoil
Vägverket
   Februari 2008:
2008-02-27:
2008-02-22:
2008-02-09:
2008-02-06:
2008-02-06:
  Bilskatt.
  Bensin, 60 l, full.
  Bensin, 30 l.
  Yttre drivknutar bytta, båda sidor.
  Fyllda klockor.
 1.678:-
 770:-
 374:-
 2.400:-
 1.250:-
6.442:-
Vägverket
Statoil Farsta. Mätarställning 268446. Full tank. (90 liter/74 mil sedan sist = 1,22 liter/mil.)
Statoil, Farsta
Micke A Bil & Maskin
Micke A Bil & Maskin
   Januari 2008:
2008-01-14:   Kontrollbesiktning. Mätarställning 267979 km.  300:-
300:-
Svensk bilprovning
   December 2007:
2007-12-29:
2007-12-29:
2007-12-21:
2007-12-19:
2007-12-18:
2007-12-12:
  Bensin 44 liter, full.
  Bensin 57 liter, full.
  Bensin 17 liter, full.
  Byte av vattenpump
  Bensin 52 liter
  Vattenpump, beg.
 544:-
 708:-
 203:-
 1.500:-
 633:-
 200:-
3.991:-
Statoil Farsta. 267709 km. (44 l/50 mil sedan sist = 0,88 l/mil. Landsväg+vinter+dubbdäck+takbox. Bra!)
Statoil Nyland. 267207 km. (57 l/54 mil sedan sist = 1,05 l/mil. Landsväg. Mycket...)
Statoil Farsta. 266669 km. (69 l/51 mil sedan sist = 1,35 l/mil igen!)
Hendel Bil & Motor
Statoil Farsta
Micke Anderson
   November 2007:
2007-11-26:
2007-11-23:
2007-11-22:
2007-11-14:
2007-11-07:
  Glykol, 4 L
  Batterikontakter
  Bensin 31 L, 98 oktan
  Glykol, 4 L
  Bensin 62 L, 98 oktan
 112:-
 98:-
 377:-
 156:-
 766:-
1509:-
Willys stormarknad
Clas Ohlson. Med snabbfäste. Glapp i de gamla...
Statoil. Mätarställning 266163. Full tank. (31 liter/23 mil sedan sist = 1,35 liter/mil. Kallstarterna!?)
EKG bildelar, Ringvägen
Statoil. Mätarställning 265934. Full tank. (62 liter/51 mil sedan sist = 1,21 liter/mil. Hmm?)
   Oktober 2007:
2007-10-30:
2007-10-17:
2007-10-04:
2007-10-03:
  Vinterdäck, 4 st på al-fälg
  Bensin 61 L, 98 oktan
  Bensin 30 L, 98 oktan
  Trafikförsäkring, helår
 500:-
 700:-
 349:-
 2417:-
3966:-
Blocket. Beg. Michelin Alpin, 7 mm mönster, utan dubbar. Använts tidigare på en T2:a i Saltsjöbaden…
Statoil. Mätarställning 265422. Full tank. (121 liter / 104 mil sedan sist = 1,16 liter/mil. Hoppsan!)
Statoil. Mätarställning 265163.
Tennant försäkring. Premien har stigit med 15%, ny premie 1.831:-. Plus den nya premieskatten 32% = 586:-.
(Jämförelse: Trygg-Hansa 3.526:-, Länsförsäkringar 3.408;-, Aktsam 3.386;-, SalusAnsvar 3.173:-, Folksam 2.880:-, Atava 2.864:-, Citroënförsäkring 2.677:-)
   September 2007:
2007-09-16:
2007-09-07:
  Bensin 30 L, 98 oktan
  Glykol, 4 l.
 354:-
 179:-
533:-
Statoil. Mätarställning 264826.
OkQ8.
   Augusti 2007:
2007-08-31:
2007-08-31:
2007-08-21:
  Kylarslang
  Trafikförsäkringsskatt 3 mån.
  Bensin 60 L, 98 oktan
267:-
135:-
 695:-
1097:-
Nettodelar.
Tennant försäkring.
OK Farsta. Mätarställning 264383. Full tank. (60 liter / 69 mil sedan sist = 0,87 liter/mil)
(Gula varningslampan tändes. Tankrymd 68 liter enl. instr.bok. = 8 liter i reserven alltså.)
   Juli 2007:
2007-07-30:
2007-07-18:
2007-07-14:
2007-07-14:
2007-07-10:
  Bensin 51 L, 98 oktan
  Bensin 33 L, 98 oktan
  Bensin 37 L, 98 oktan
  Bensin 57 L, 98 oktan
  Bensin 10 L, 98 oktan
 610:-  401:-  454:-  685:-  123:-
2273:-
Statoil Nyland. Mätarställning 263691. Full tank. (51 liter / 57 mil sedan sist = 0,89 liter/mil)
Statoil Hudiksvall. Mätarställn 263122. Full tank. (33 liter / 37 mil sedan sist = 0,89 liter/mil)
Statoil Farsta. Mätarställning 262751. Full tank. (37 liter / 48 mil sedan sist = 0,77 liter/mil!)
Statoil Ullevi. Mätarställning 262272. Full tank. (67 liter / 65 mil sedan sist = 1,03 liter/mil)
Preem Majorna.
   Juni 2007:
2007-06-29:
2007-06-29:
2007-06-26:
2007-06-21:
2007-06-18:
2007-06-18:
2007-06-18:
2007-06-18:
2007-06-02:
  Bensin 53 L, 98 oktan
  E85, 8 L
  Platshyra GDS-hall, oljebyte
  Bättringslack (41-AK600727)
  Ljuddämpningsplatta för motorrum
  Drivknutsfett
  Klarlack, spray
  Rostskyddsspray för underredet
  Bensin 49 L, 98 oktan
 638:-
 64:-
 76:-
 98:-
 160:-
 25:-
 40:-
 55:-
 595:-
1751:-
OkQ8. Mätarställning 261616. Full tank. (110 liter och 107 mil sedan sist = 1,03 liter/mil.)
OkQ8
OkQ8
Mekonomen
Biltema
Biltema
Biltema
Biltema
Hydro
   Maj 2007:
2007-05-29:
2007-05-24:
2007-05-15:
  Flytande rubbing
  Motorolja, 2x4 liter.
  Bensin 56 L, 98 oktan
29:-
199:-
 688:-
916:-
Rusta
Coop Forum. ”Supergrade 10W-40, API SG/CD. Mineralbaserad.”
Statoil. Mätarställning 260545. – Full tank.
   April 2007:
2007-04-26:
2007-04-13:
  Bensin 62 L, 98 oktan
  Kylarslangar, 2 st, NOS
732:-
 70:-
802:-
Statoil
Tradera
   Mars 2007:
2007-03-29:
2007-03-15:
2007-03-05:
  Bensin 50 L, 98 oktan
  Bensin 40 L, 98 oktan
  Bensin 40 L
604:-
472:-
 468:-
1544:-
Statoil. Mätarställning 259618.
Statoil. Mätarställning 259356.
Statoil. Mätarställning 259050.
   Februari 2007:
2007-02-26:
2007-02-12:
2007-02-12:
2007-02-05:
  Bilskatt
  Rotor
  Fördelarlock
  Bensin 40 L
1670:-
84:-
189:-
 432:- 2375:-
Vägverket
Mekonomen
Mekonomen
Statoil
   Januari 2007:
2007-01-22:
2007-01-22:
2007-01-21:
2007-01-17:
2007-01-16:
2007-01-16:
2007-01-10:
2007-01-10:
2007-01-07:
  Glykol, 4 L
  Platshyra GDS-hall
  Bensin 40 L
  Kontrollbesiktning, mätarställning 258378 km
  E85, 4 liter, för förgasarrengöring
  Gör-det-själv-hall ½ timme, underspolning
  Tändstiftsgänghylsa
  Glödlampa nummerskylt
  Bensin 10 L
179:-
97:-
423:-
300:-
35:-
54:-
44:-
25:-
 115:- 1272:-
OkQ8
OkQ8
Statoil
Bilprovningen. Mätarställning 258378.
OkQ8
OkQ8
Mekonomen
OkQ8
Statoil
   Oktober-november-december 2006:
2006-11-06:
2006-10-30:
2006-10-30:
2006-10-30:
2006-10-06:
2006-10-06:
  Nya släpringar till generatorn, inkl. montage
  Nya kol till generatorn, inkl. montage
  Kylarrensmedel
  Tändstift NGK BP6EFS
  Trafikförsäkring, helår
  Inköp
400:-
150:-
47:-
136:-
 1585:-
    0:- 2318:-
Blixtservice, Folkungatan
Blixtservice, Folkungatan
EKG bildelar, Ringvägen
EKG bildelar, Ringvägen
Tennant försäkring
Tack Jesper!

Till startsidan Till huvudsidan med mekartips Citroënakuten -källan till kunskap! Till sidans topp Till toppen av sidan