Mekartips Citroën CX 25
Tändsystemet
- motorn går inte som den skall.
- Uppdaterad 2006-08-05

Citroën CX GTI Turbo2

Beskrivning och mekartips.
Frågorna står i vänster kolumn och svaren i höger.

Stannar: Till toppen av sidan
Plötsligt stopp:   Mats 2002-05-07:
Tänkte dela med mig av en händelse som kanske kan vara till gagn för någon någon gång. Min CX GTI -88 hade under en längre tid ryckt lite vid lättgas runt 2500 varv och jag hade min vana trogen dragit på att kolla vad det kunde vara för fel. Jag hade kollat slanganslutningar men inte gjort någon mer seriös okulär besiktning av slangar och dylikt. En dag bestämde jag mig slutligen för att bättra mig, åtminstone lite, och satte igång med att kolla efter sprickor eller andra möjliga förklaringar men kunde inte hitta något som visade mig vad jag skulle titta närmare på. Jag svor och bestämde mig för att angripa saken ännu lite mer seriöst påföljande dag. Den påföljande dagen kom och CX:en var död! Startmotor och el funkade i och för sig men den tände inte. Så illa hade det aldrig varit tidigare och jag kom att tänka på vad bonden i granngården sade till mig när vi diskuterade mitt eternit-tak: Rör det inte! Det kan va´dåligt länge innan det blir kass! Jag hade inte tid eller ork den dagen så bilen blev stående några veckor tills jag en dag åter bestämde mig för att få igång den (det hör till saken att jag inte är någon vidare mekare, det ska erkännas). Efter lite huvudbry och Haynes-guiden så kom jag och en behjälplig granne fram till givaren på svänghjulet såklart och där under givaren satt en liten bit av väven från en fläktrem som troligen gått av under en tidigare ägare och som troligen sakta under årens lopp hade glidit mellan i springan bit för bit för att till sist ligga och blockera helt. Väck med väven och bilen startade. Den går numera utan ryckningar dessutom. Så, mina vänner, sensmoralen: Man kan ha tur! Det behöver inte vara allvarliga problem när bilen uppför sig märkligt. Det kan vara enkla och billiga saker som är lättfixade. Å andra sidan så har ABS-varningslampan börjat lysa. Undrar hur fläktremsväven hamnat där? /Mats

Stannar och har svårt att starta igen:   Kalle 2002-03-08:
Bilen har varit på el-verkstad, men nu har samma problem börjat igen. Bilen dör när jag kör. Startproblem efteråt. Tar loss tändlägesgivaren på svänghjulet, rengör den. Ruckar på kablarna på tändspolarna och tändstiften. Då brukar den hoppa igång, men det blir svårare och svårare varje gång att få igång den. Till saken hör att när jag slår på tändningen har jag ström till tändstiften när jag kollar med testmejsel, ström till alla 4 tändstift vill jag ha för mig. Nu är man proffs på att ta lös och sätta tillbaka "givaren". kan det vara så att tändkablarna är kassa och behöver bytas ut? Eller byta ut tändspolarna? Eller tändboxen?   Anders (DK): Da du rent faktisk HAR mulighed at starte bilen, er der IKKE fejl i datorn - den dyreste del i systemet. Jeg rekommanderer du hittar en strobolight for at kolla på timingen i tændingen: 25 grdr før ØDP ved 2500 varv (10 grader før ØDP statisk). Er timing fel, er der 2 hoved årsager: Kugg (kam-) remmen er ganske enkelt løs eller kass. I alle tilfælde rekommanderes STRAX kolla på tilstand af kamremmen! Svinghjulsgivaren er kass på et eller andet sæt (du har kollat på resistans = ca. 70 ohm i denne ??). Observera at givaran må passe meget noggrant i position for at give korrekt timing og tændingspuls. Kolla på formögan i tændingen til stifterne : Dér motoren varver med høj tomgang, plukker du af en for en pluggerne til stifterne og sætter ind i pluggen en rund (stjärne) skruemejsel. Da skal gnisten kunne dra at mindstens 12 mm lang blå gnist til chassis, med vældigt hørbart knald. Om du bare har en svag kort og rød/gul gnist, er der problem med overgang i tændkabler eller tændspole(r). Evt. er der problem med kraft nok (korrosion i kablage) på lavspændingssiden af tændspolerne. Om du har system med 2 fyrkant tændspoler, kan du kolla på tændspoler så her: lavspændings coil (12V siden) = 2,5 ohm, højspændings coil (stiftplugga til stiftplugga) = ca 3500 ohm.
  Kalle: Det låter bara bra att det inte är tänddatorn.Då blir det förhoppningsvis inte så himla dyrt. Skall kolla med en kompis han har en strobolight lampa. Men man kan väl inte montera svänghjulsgivaren fel, eller? Den ger 72 ohm när den är ca 3 grader varm.   Anders (DK): Nej man kan ikke montere fel givaran, for da vil den ikke "gå i hullet". Det jeg tænker på er, at den må have en noggran afstand fra spidsen til kuggerne på svinghjulet, da det har meget stort betydende for hur den optagne magnetiske impuls har for elektriske egenskaber, og dermed også betydende for tændings timingen. Men det kan ikke justeres andet, end ved at lægge ind en liten skive imellem. Og da er vi jo redan udfor, at det er givaran som pajar. Der findes ingen justere mulighed for tændingen, men det vil være godt at kolla timingen, da fel timing indikerer et eler andet helt galt noget steds. Da er det vanligt at førsta koll er givaran, og næste koll er tand(kugg) remmen. Meget vanligt er denne løs, og skal endast efterspændes. Det hænder at stramme mekansimen er igensat, og da skal den bare serviceres.
  Sture: Har bilen svänghjulsgivare så är tändningen ej inställbar, datorn sköter om förinställn och bränsleinsprutning beroende på belastning. Mät svänghjulsgivaren och värm upp den samtidigt med en värmepistol eller tändsticka, (den tål mycket värme). Försvinner utslaget på ohmmätaren så har du felet där. Hoppas det ordnar sig, Cittran kan vara svår ibland.
  Kalle: Låter som ett problem jag hade för några år sedan. Bilen kunde stanna utan anledning. Den började gå dåligt som om den inte fick soppa, för att sean dö helt och hållet. Väntade man några minuter så var det inget problem att starta. kunde sedan gå många mil innan nästa 'anfall'. Trenden var att det hände allt oftare, efter mycke letande och byte at tänddetaljer så kom jag fram till att det är den elektroniska förstärkaren som sitter ihoppbygd med tändspolen som var kass. Den blev allt för het och tändningen oregelbunden.
  Anders (DK): Kalles bil er en 25TRI '88 (enligt tidligere indlæg februari) og har ikke dette tændmodul ved spolen. Men ellers er dit forslag rigtig godt, felet du beskriver er meget vanligt, har selv oplevet det på min '86 22TRS, även på mine BX'ere.
  Mikael: Jag förmodar att du har en CX 25. Det brukar kunna vara problem med relät till bensinpumpen. Det sitter under högra framlampan. Min CX lägger av ibland så att jag måste knacka lite på relät för att få igång den. Sök på gamla inlägg, det är någon kabel i relät som skall gå av vid krock som kan orsaka problemet.
  Örjan: Det kan vara kablarna som går vid motorns långsida mot växellådssidan. Dessa kablar samlas i en kraftig ståltrådsögla innan de viker av upp till tändspolarna. Kablarna kan skavas av i isoleringen och kortsluta mot gods. kablarna till tändlägesgivaren kan ha ett avbrott, även om anslutningskontakten ser hel ut, om övre motorfästet är slitet får motorn större rörelse och drar med sig kablarna. Kontrollera även kabelskarven som ligger över värmefläkten. Starta motorn, plocka ur reservhjulet och ruska på kabelhärvorna. Om motorn stannar ligger felet i dessa regioner.

Motorn stannar:   Mikael W 2001-11-13:
CX 2500 TRi -88. Motorn lägger av strax efter start. Går ca 5 min och sen dör den. Har bytt tändlägesgivaren och bränslepumpsrelät.   Anders (DK): Kuggkransgivaran til tændingen! Ikke uvanligt for CX25'eren. Givaran börjer ganske enkelt at paje efter flere år, viser sig vanligt som temperatur fejl. Om du monterer den af, kan du kolla på den med et universalinstrument. Den skal have ca: 70 ohm i "kold" (21 grdr) tilstand. Læg den i køleskabet for 15 min og måle igen. Siden i en varmeovn ved 80grdr i 15 min og måle igen. I alle tilfælde skal du måle det samme: 70 ohm. Bare at bytte ud, om du konstaterer problem. Det er olika på 25'erens årsmodeller om du har 1 eller 2 givara. Titte nøje om du har 2, og kolla på båda.
  Alfred: Jeg er akkurat ferdig med en økt med samme symptom. Etter hvert viste det seg at bensinpumpen og brenselspumpereleet var i uorden. Byttet begge, og nå er vi på veien igjen. Kun den vanlige lille ujevne gangen ved lav gass og 2500 omdreininger. Noen ideer?
  Mikael W igen: Tacksam för råden men problemet kvarstår. Lägesgivaren är ok, bränslerelät och pump ok, nu startar han bara när han vill, går lite, sen stopp. Har ström till spolarna, gnista kommer och går som den vill. Har gått igenom det som jag hittar i kontaktväg. Börjar misstänka tändboxen - finns det någon som har en till salu?
  Jerka: Har du kollat multikontakten under reservhjulet? Brukar oxidera med en massa konstiga saker som följd.
  Mikael W igen: Jodå den har jag varit på flera gånger - ingen oxid, har även kollat den andra kontakten och reläna som sitter där, men hittar inget.

Motorn stannar:   Henrik 1999-08-02:
Har strul med att min CX 2400 GTI -83. Den stannar när den så själv känner för det (gärna då vid Nyköping vid flera tillfällen). Om den får stå ett tag - länge - så kan den fungerar några kilometer till, eller många mil ytterligare. Finns visst inga regler för hur långt man kommer. Har läst att det finns någon/några givare bakom motorn, på blocket då, som kan vara orsaken. Men vilken? Den vänstra har visst en kabel ansluten och den högra två. Kan man se på något vis vilken som är skadad eller mäta sig fram? Bilen verkar bara gå på 2-3 burkar när detta händer. Håller man ner gasen fullt så varvar den sakta men stannar nästan helt för att varva upp igen. Men det finns då ingen ork alls i motorn. Så frågan är - vilken är vad av givarna?   Urban: Det finns två givare under reservhjulet, den som sitter närmast vindrutan skall ha ett motstånd under 70 ohm. Om det är högre så är bilen mycket svårstartad eller omöjlig att starta. Testa genom att använda kylspray när bilen är varm, eller mät motståndet vid varm givare och kyl ned den och mät motståndet. Motståndsvärde vid hel givare skall vara 35-65 ohm kall som varm.
  Resultat från Henrik: Efter tips av en garagegranne som också börjat med CX har jag bytt induktivgivaren i fördelaren. Och nu då jag kört hem från Stockholm ännu en gång har jag lyckats ta mig hem utan störningar. Bilen hade en förkärlek för att stanna vid Nyköping tidigare, fråga mig inte varför. Men bra att den i alla fall är konsekvent :-) Man satt och var orolig nu på morgonen om det skulle upprepa sig igen. Då jag passerat stadsgränsen och såg Nyköpingbro var jag lugn igen :-))) Då visste jag att allt är frid och föjd igen... bilen går som den ska!
  Harry S, Michigan: When you have moved around things in the engine bay there are many things one touches and moves that can cause a no-start condition. Try wiggling and re-attach the two plugs to the EFI computer on the drivers fender. The fuel pump has a power connection on top of the battery (very likely if you were working on the fan relays), the wires on the big blue fuel pump relay on the passengers side and the multi pin connectors under the spare tire. I would just go one by one, clean every connection and reassemble it. Less of a job than one would think.

Motorn stannar när man lägger i backen (automat):
  Kenneth 2000-11-17: Min CX har bestämmt sig för att återigen spela mej ett spratt. Det senaste i dess tilltag är att lägga av när jag ställer växelväljaren i läge Rear. Har idag kört bilen 10 mil inga bekymmer, kommer till min dotters dagis och skall backa in på parkeringen, då slår den till, motorn dör. Provar att med en fot på bromsen och den andra på gasen lägga i backen, då går det bättre, bilen liksom rycker sig bakåt. Lägger i Driven "nema problema", men så fort jag lägger i backen upprepas ovanstående. Någon som har någon teori?   Mikael A: Jag hade en CX IE automat en gång med gamla 2400-motorn. Det var alltså en -84:a. Den hade dessa symptom men tvärtom: ryckte på driven men gick fint på backen. Det visade sig vara glapp någonstans i kabeln mellan fördelaren (på motorn) och tändmodulen som satt monterad framför motorn (vid passagerarsidan). Alltså: när motorn vrider sig drar det i kabeln. Som gjort för ett haveri. Bara att byta kabel och den blev som ny igen! Har du den gamla motorn med fördelare kan du kolla detta. I Citroëns verkstadshandbok stod något i den här stilen: "Ruska i kabelhärvorna". En klassiker!
  Maurizio: Titta på insugsslangen, om den har en spricka (vilket är svårt att upptäcka) så glipar den och suger in luft när motorn rör sig. I akutfall kan man tejpa med gaffa tejp. Ganska vanligt fel när gummiupphängningarna börjar bli dåliga.

Tjuvstoppar: Till toppen av sidan
Tjuvstoppar:   Örjan 2002-02-24:
Min CX 90:a kan ibland stoppa motorn under färd men startar direkt vid omstart och fortsätter att gå så länge jag håller nyckeln i startläge. Det betyder troligen att tändspolarna får sin spänningsmatning direkt via startmotorns solenoid. Jag har provat att byta tändgivaren, vilket brukar vara vanligt vid en sådan symptom, men detta hjälper ej. Är det någon som känner till hur kabeldragningen går, vilken väg matningen till tändspolarna är dragna?   Dag: Du har inte kollat att det inte är tändningslåset som är paj? Hände på min-90 TGi att tändningslåset la av. Hittade ett på skroten, var en del pill att byta, det minns jag.
  Örjan: Tack för tipset med tändningslåset, men jag tror inte felet sitter där enär kontrollamporna lyser vid motorstopp, vid avbrott i låset skulle även kontrollamporna slockna.   Dag: Inte helt rätt! Faktum är att tändningslåset innehåller flera brytare monterade på en roterande platta, en bryter för förbrukare, en för tändning en för startmotor etc. Om bara en kontakt i tändningslåset är paj, kan du mycket väl få det problem du nämnt. Har din bil gått över 20.000 mil, så ÄR tändningslåset slitet och en ganska säker felkälla, även om det teoretiskt kan hålla mycket längre om man har tur.
  Örjan: Det visste jag inte att tändningen låg skild från kontrollamporna i tändningslåset. Jag skall kolla upp låset noggrannare / Tack För Tipset ! /   Thor Øivind J: Det kan være elektrisk feil som gjør at bensinpumpen stopper. Her er det slik at den får strøm på annen måte ved start, deretter kreves 250 omdr for at det skal virke. Har du skiftet problemreleet "Big Blue"? (Det koster det halve hos Bosch, men er dyrt uansett).
  Örjan: Tack för din problemlösning med insprutningsreläet. Detta relä har ju två funktioner, det skall dessutom fungera som katastrofrelä, meningen är att det vid ev. kollision skall slitas loss från sin sockel, därav den bristfälliga monteringen, på hängkabel. Jag fick samma tips idag från Åhman o Söner i Uppsala (har mer än 50 års erfarenhet av Citroën). Det verkar ändock som om felet låg i trottelkontakten vid luftintaget, denna kontakt börjar att ta över strömförsörjningen till tändspolarna så snart motorn startat och börjar suga luft. (red anm: stämmer detta?) Svårt att säga om felet är avhjälpt då felet är av temporär karaktär, det kommer att visa sig efter några dagars användning, Jag återkommer då det är OK.   Peter Å: Att trottelkontakten tar över strömförsörjningen till tändspolarna har jag aldrig hört förut. Det ser heller inte ut så på elschemat. Hur ligger det till egentligen?

Misständer: Till toppen av sidan
Misständning:   Graham K (UK) 2001-08-26:
Can anyone suggest what to do about an intermittent "mis-fire" I'm having in my 1985 CX 25 GTi manual? It only occurs under light throttle at low-ish speeds; i.e. it doesn't seem to happen under full throttle acceleration or motorway speeds. What I've done so far:
1. Replaced the spark plugs.
2. Checked all the electrical connectors I can see under the bonnet.
3. Opened up the throttle position switch - both microswitches OK.
4. Had the airflow meter to bits and put the wipers on to new sections of pot track - no difference.
5. Replaced both flywheel pick-ups.
6. Checked all the air hoses for splits/leaks and security of jubilee clips.
  I'm running out of ideas..... Could it be the injectors dribbling at low "squirt" rate (i.e. they need cleaning)? Is it low fuel pressure? Any suggestions?
  Alan D: I have said this dozens of times before, so forgive me if you are tired of reading it. Check:
A) The cable from the flywheel sensor(s) MUST be kept away from other cables, especially where it goes from the engine to the chassis, and below the spare-wheel tray. Separate it as much as possible, if necessary by unplugging it and re-routing it so that it runs on the other side of the water hose. Separate it below the spare-wheel tray, too. The cables are often 'tidied-up' by someone after maintenance/repair, and the trouble is caused by this cable picking up violent interference from the high currents carried to the coils and injectors.
B) The coil-suppressors may be open-circuit. They should be 2.2uFd capacitors. Check them at high temperature too, or get an electronical friend to check them. The reason they cause smooth-running problems is the same as in (A) above.
  Richard Y: I know that you have often stressed the importance of the coil supressors, but my own experience (1989 CX 25 GTi) is that they make no difference and the CX specialists I use say their only purpose is to supress radio interference. The wire to one of mine broke off and as they did not have one in stock at the time and as the radio did not suffer from interference I have never got round to replacing it. Everything seems fine (well as fine as it can be in a 12 year old, 140,000 mile CX - there is always something needing attention.
  Alan D: Richard, my experience includes a GTi T2 which had an intermittent misfire which would almost reverse the engine, it seemed. The shock through the transmission was horrendous. Assorted 'Citroen experts' gave up on it, so I bought the car and spent two days looking for the problem. I discovered it accidentally when a digital voltmeter perched on the engine went 'bananas' while the engine was running even though it was not connected to anything, without even test leads. The other GTi did not do it, so I traced the source to an open-circuit coil suppressor. The neck-breaking mis-fire was cured. Suppressors ARE important. Later experiments/experience (all on single-sensor cars) show that sensor-cable routing and suppressor action cause/cure hesitancy and undefinable rough-idle and less-than-smooth pick-up. The same GTi T2 was cured of a 'once-a-second to once-an-hour' misfire by incresing the sensor gap by 0.5mm over the suggested 1.0 mm. If the sensor signal on one-sensor cars is too big, it swamps the reference separator circuit occasionally. Thats important, too.
  Philippe M (F): I had the same problem two years ago and it was the coil itself. If only you could make a try with an other coil? It is very fast and easy to replace. I think it is the last thing to try.
  Gary D M: Philippe et Alan, years ago I had an intermitant hesitation and misfire. Sometime it would be fine and other times chug, chug. I just remembered that was the problem created by the orginal Citroen wire PLUG going to the coil and connecting on the coil. The plastic corner of the plug itself was broken off - just a little part of the very corner and it caused it to be loose just enough to have a break in connection electrically when going over small bumps or large. Drove from Las Vegas to Chicago with one of my tennis shoe laces rapped around the coil and connector to stop the 2 cylinders from going black smoke on me every 10 miles. It worked until I could get a new connector. I guess as I remember the little metal spring unit that clicks into place was not holding because of where the plastic was broken.
  Alan D: It is only necessary to keep it away from other cables by a centimetre or two for most of its length. If this is done, and if the suppressors are in good order, roughness from this source is completely cured. The suppressors must be connected, too. The problem that prompted this thread was fixed when a broken wire in the three-pin plug was found - it must be the suppressor connection, the other two carry lots of current and would cripple one coil.
  Marc B: The ignition ECU is under the bonnet, on the left wing. The injection ECU is behind the glove-compartment. Which leaves a rather long line with a 'high frequency' signal between the two as the injection ECU gets its timing signal from the ignition ECU. Possible source of faults?

Misständning:   Rickard 2002-02-05:
Jag hade tidigare problem med tomgången och upptäckte att den stora "slangen" till motorn satt löst. Idag drog jag dit den och nu startar knappt motorn. Den går som en tvåtaktare. Nere vid 2:ans stift finns det fullt med olja, även lite olja vid 1:ans kan det vara något? Igår gick den perfekt förutom svajande tomgång!   Anders (DK): Om du har olie på tændstifterne op til pluggerne, da tager gnisten jo fejl vej, og cylindrene tænder ikke. Ser ud til, at du generelt har problem med olie og skidt på tændkabler og stifter. Sug op olien med klude eller mjukpapper, og tvætta så godt du kan, siden må du tage stifterne ud og tvætta i benzin, at de bliver fuldstændigt fri for skidt og olie. I samband med dette, plukker du af alle tændkabler, stiftplugger, fordelerlåg og dyl, og tvættar alt godt i benzin. Siden tvættar du IGEN i køkkensprit alt ihop. Til slut spruter du alt med silicone. Da skulle hon gå som ung jente igen.
  Rickard igen:
Tack. Nu funkar den igen. Det var 2:ans tändhatt som inte satt som den ska.

Misständning:   Roy A (N) 2001-08-20:
My "new" Turbo1 have suddely developed a "kangaroo-like" way running. Yesterday i drove some 500 km - no problem. Then suddenly, just 1 km from home i had a short misfire, only occured about 5 seconds, after that everything was ok. This morning it fired ok, but after 30 seconds or so it started misfiering. As the engine got hot ... nothing changed. After 15 km still the same. 1 cylinder lost most of the time. Faulty spark-plug? Or something more special?   Philippe: I've experienced exactly the same behavior last year on my '87 Prestige turbo II and it was the coil.
  Resultat från Roy A: The misfire cam from a foult in the coil, sort of. On the coils you have the low current input. On the top most coil, one of the 3 cables was partly broken. Fixed, and the car is running smoothly again.

Fusker når kald:   Nordensten 2000-12-27:
Bilen starter greit og virker helt normal ved gasspådrag, i fri. Når bilen settes i bevegelse fusker den. Symptomet forsvinner når motoren hjar nådd normal arbeidstemperatur. Jeg unngår den verste luggingen hvis jeg er meget lett/langsom med gassen, også på høyere gear/lavt turtall. Det virker ikke som om belastningen spiller noen rolle...   Anders (DK): Kan være et problem med intermitterende kontakt noget sted i de elektriske følere. Det kan igen forårsage fejl blanding i gas (fed/mager) når den er kold. Du kan også have en defekt tændstift, eller defekt i tændsystem, men kolla tændstifter først. Her får du også straks at se, om dit problem er mere alvorligt, t.ex. olie på tændstiften.

Ojämn gång: Till toppen av sidan
Ojämn gång:   Mattias 2000-08-24:
Min CX går ryckigt och orent, särskilt på tomgång men det följer också med upp i vartalen. Av gammal vana trodde jag att detta var ett tändproblem så jag bytte ut tändspolarna eftersom jag hade ett par nya liggande. Blev det bättre? Nej. Bytte också bränslefilter och i farten mätte jag upp trycket i bränslepumpen, då den inte gav 2 bar så bytte jag den med. Nå blev det bättre nu då? Nähe. Jag bytte i rask takt tändgivare, båda, luftmängdmätare, kollade och bytte alla luftslangar och anslutningar och tryckregulator. Kablaget från tänddatorn var skadat så jag bytte det med liksomtändkablar och stift, rengorde alla kontakter och jordningar, ställde ventilerna. Går den bra nu då? Nix pix, alla förslag välkomna, jag har slut på ideer just nu........   Torbjörn F: Hmm...två tändgivare...det är alltså en 2,5 liters motor med insprutning, ej katalysator, ej turbo? Några tänkbara saker:
a: Tjuvluft vid skarvmuffarna på insugningsröret eller vid någon spridare? Prova att spraya med startgas på misstänkta ställen medan motorn går på tomgång.
b: Glapp i motortempgivaren? Prova att ersätta den med ett 270 ohms motstånd, då ska motorn gå bra om den är varm.
c: Fel i gasspjällkontakten eller kablage till den så att styrdonet tror att tomgångs- eller fullgaskontakten är sluten hela tiden?
d: Glapp i spänningsmatning till insprutningen? (det blå relät, kontaktstycket till det, skarvstycket vid batteriet)??
e: Dåligt ställt med jordkabeln till motorn? Från minus på batteriet går det ju två kablar, en ca 6 mm² till karossen och en 25 mm² till växellådan. Det är vanligt med dålig kontakt där de kablarna är fastpressade i minuskabelskon.
f: Någon trasig diod i generatorn så att den ger kraftigt pulserande likspänning som stör insprutningsstyrdonet? Prova att lägga av generatorremmen och se om motorn går bättre.
g: Fortfarande fel bränsletryck? (ska vara 250 kPa/2,5 bar över trycket i insugningsröret). Med en manometer inkopplad bör man alltså få 2,5 bar med bensinpumpen igång och motorn stillastående (pumprelät byglat). Om man då suger i slangen till tryckregulatorn (den som normalt är ansluten till insugningsröret) ska trycket sjunka. Under körning är det normalt med ca 2 bar på tomgång, nästan 2,5 vid fullgas (högsta trycket bör uppstå vid segdragning).
  Mattias:
Jag har kollat tjuvluft just med startgas, det gjorde jag som en första åtgärd. Motortempgivaren bytte jag i går kväll från en annan bil som går bra - dock utan resultat. Jordkabel kontrollerad utan anmärkning. Bränsletrycket är ok. Spänningsmatning till insprutsrelät ok. Jag skall nu gå ut och kolla generatorn så får vi se. Jag har inte kollat gasspjället, hur gör man det enklast?   Torbjörn F: Ta av gummiskyddet på kontakten och mät spänningen på de tre ledningarna. Mittledaren, märkt 18, ska ha batterispänning hela tiden. Den ena av ytterledarna (märkt 2 eller 3) ska ha batterispänning vid tomgång och sjunka till i stort sett noll så fort man rör gasen. Den andra av dem ska ligga på i stort sett noll upp till ca 75% gaspådrag, där går den upp till batterispänning.
  Är luftmängdmätaren du satte dit av rätt sort förresten? Den är olika beroende på om motorn har katalysator eller inte. Den ska heta 0 280 202 073 för 2,5 l motor utan kat, 0 280 202 100 med kat, 0 280 202 101 med kat och turbo. På 2,4-motorn heter den 0 280 202 005, den är dock så elektriskt annorlunda att man knappast ens får igång motorn med en sån mängdmätare. Jag tror inte kontaktdonet passar heller. Är spänningen stabil och bra även efter insprutningsrelät förresten? Det kan förekomma kallödningar eller vattenskador i det.
  Mattias:
Jag har även bytt relät utan någon förändring så det är inte problemet. Luftmängdmätaren är av samma modell. Gaspjället är nu kontrollerat och inget fel där - sökandet går vidare.   Bert: Du har inte växlat de två slangarna på ömse sidor om spjället?
  Mattias:
Vilka slangar menar du? Till tryckregulatorn? På insugsröret finns tre uttag. jag har aldrig rört dom tidigare annat än kontrollerat eventuellt läkage. Så sitter dom fel så har dom suttit fel jämnt. Hur skall dom sitta då? Har det någon stor betydelse?   Bert: På min TRi är det bara två slangar direkt vid spjället. (87:a 2.5 utan kat, dubbla pulsgivare) Den bakre slangen till bensinens tryckregulator, den främre till EGR-ventilen (via en annan ventil). Jag fick en väldigt orolig gång med slangarna skiftade.
  Torbjörn F: Tryckregulatorslangen ska vara kopplad till insugningsröret (fast eventuellt kan nippeln sitta på spjällhuset). EGR-ventil och tryckgivare för vakuumtändförställningen ska matas från ett vakuumuttag på spjällhuset, som ligger något före gasspjället när det är helt stängt. Eventuellt kan det vara två skilda vakuumuttag som är något olika placerade. Tanken med detta är att man inte ska få något vakuum till dessa enheter vid tomgång men kraftigt vakuum så snart gasspjället öppnas litegrann (så att spjällskivan kommer utanför vakuumuttaget). EGR-ventilen är ansluten via en magnetventil som styrs av termokontakter i kylvatten och uteluft. Den ska alltså inte få något vakuum alls så länge motorn är kall eller lufttemperaturen under 15 grader. Om man skulle råka koppla bränsletryckregulatorn till det vakuumuttag som är avsett för vakuumtändförställning eller EGR, borde man få alldeles för fet bränsleblandning på tomgång medan motorn borde gå normalt vid större gaspådrag.
  Bert: Det var väl det som hände då, att den fick överfet blandning vid tomgång. Dåligt gick den i alla fall, så dåligt att det var i stort sett oanvändbart.
  Torbjörn F: En lustig sak är att på en CX med katalysator (LU-jetronic insprutning) så går den i stort sett lika bra med slangen till tryckregulatorn bortkopplad, bara motorn är varmkörd först så att lambdaregleringen är igång.
  Bert: Den här är utan kat, men det du säger gäller nog min T2. Ibland när jag har rotat för mycket har slangen till tryckregleringen varit loss från T-stycket, och det märks inte sådär direkt att det är fel. Motorn kan kännas lite seg och konstig, men det kan den säkert ändå av alla möjliga andra skäl. Det har hänt rätt många gånger nu utan att jag har märkt det när jag har kört. Man får syn på den lossnade slangen några dar senare när man öppnar huven.
  Ole M S (DK): Hej Mattias, har du egentlig fået løst dit problem? I stedet for at skifte alt og udføre div forsøg, så ville jeg anbefale at du først fik udført en kompressionsmåling på alle fire cylindre. Hvis intet umormal her, så en CO måling på bilen medens du kører i den. Herved kan du se om blandingen er for fed eller mager. Hvis motoren kan gå op i omdrejninger og belastes, men altså trækker ujævnt, så virker indsprøjtningen grundlæggende korrekt. Fejlen må være nogenlunde konstant uafhængig af omdrejning og belastning.
  Mattias:
Jag har komptestat bilen och det är normalt. Bränslemix, dvs CO-halt är bra, så det är inte problemet. Problemet kvarstår. Men jag har ju hittat konstiga saker förr, så det är bara att forsätta leta....

Ojämn gång:   Zoltan 2000-04-05:
25 GTi -88: Under 2000 rpm in every gear when the car doesn't accelerate (when I just hold it at a low speed) the engine jerks (ignition-problem like feeling). If I push the accelerator it pulls as hell, no jerking. Good compression values was measured (around 11 bars), sparks were changed, air-filter was changed, no air leaking was experienced. The engine seems to be in a good condition.   Alan D (UK): Suggestions (it is assumed that the 'ordinary' things like spark plugs and plug leads are OK?)
A) The concertina tube at the left end of the inlet plenum cracks at the bottom of the corrugations. It might not have been found because the engine moves to open the cracks when pulling.
B) The two interference suppressors (=kondensatorer) on the coils (=tändspolar). They are 2.2 mFd capacitors, and should still be OK at 100 C. Get an electronic chap to test them.
C) If the CO adjusting screw on the air-meter is very much out of alignment it might affect the mixture at low throttle, but it would have to be missing completely to make the engine behave really badly.
D) Worn track on the air-meter. This is bad news and can usually only be fixed by replacement.
E) Has anyone been fiddling with the air-meter? If the seal of the black plastic cover is not done neatly, it may be that someone has been inside it and 'adjusted' it. NAUGHTY. I have a procedure to correct it.
F) When the engine moves under power it flexes the cables at the back of the engine. Try to move them around while the engine is idling to see if they make any change. Do this first, because it is easy.

Ojämn tomgång:   Jan 1999-09-14:
Har en GTI från -83 (gått ca 26 000 mil) som på senare tid har börjat gå ojämt på tomgången. Dessutom går den vid acceleration dåligt runt 2000 varv för att vid kraftigt gaspådrag "lossna" efter ett antal sekunder. Efter långkörning i motorvägsfart går den även bättre på lägre varvtal. Har bytt tänddelar och påbörjat rengörning av diverse anslutningar, men det har inte hjälpt. Kan ett "skitigt" insprutningsrelä vara orsaken och var återfinns det?   Dag: Använder du resistorstift? Jag löste precis samma problem genom att montera resistorstift. Hade tidigare bytt allt, men inget hjälpte!!
  Bosse: Har du resistorstift (NGK BPR 6 HS)? Annars har andra vittnat om och även jag provat, och det ger skillnad i ryckighet. Rekommenderas. Kolla annars motståndet i tändkablarna, fördelarlockets och rotorns kondition.
  Mike: Kolla insprutningsreläet, det sitter mellan batteriet och vä.framljus och blir lätt skitigt. Hade samma fel på min -84. Kolla även att det är ordentlig kontakt mellan spolen och tändkabeln när du ändå är igång med byte.
  Proff: Det høres ut som bilen din har sett sine beste dager, tatt i betraktning at den har gått 26000 mil. Mitt råd er: Kast bilen din på søplehaugen!!!!
  Hans H: Hörrdu du du, sånt där ska man inte tolerera att folk säger till en! Har sett ett flertal GTI med över 30.000 mil på mätaren som funkar suveränt, med enbart vanligt service bakom sig. Min bil har den något mindre "långmilande" Renaultmotorn, men den har gått 29.700 mil har jag luskat ut nu och den går rent å fint som en liten elmotor. Inget slammer, inget rassel, tickande eller något sånt alls, bara fint motorbrum, å jämt drag. Något förhöjd oljesug och lite blårök finns de, men de e tolererbart efter det miltalet tycker jag. Sådär 1L/300mil låg den visst på när den senaste ägaren körde den.
  Lorentz: Kör själv en CX 25 GTI -89, alltså med katalysator. Den ryckte väldeliga och jag pytsade i Ki Akut, vilket hjälpte något. Lät sedan Bilhydraulik i Kode justera bränslesystemet så fint det gick - aningen bättre. Sedan bytte jag till 98 oktan oblyad, och si! Nu äntligen går bilen nästan helt rent.

Rycker: Till toppen av sidan
Motorn rycker till:   Peter Å 1999-12-08:
Ett fel som oroar mig en aning på min nyköpta GTi -88: Då och då upphör tändningen att fungera under en sekund och motorn rycker till. Samtidigt slår varvräknaren hastigt ned till 0. Sekunden efter kommer allt tillbaka. Felet visar sig vissa dagar, såväl strax efter start som efter en stunds körning då motorn blivit ordentligt varm. Och många dagar är felet helt borta, så jag glömmer att det finns. I övrigt går bilen perfekt. Kan det vara någon glappkontakt i någon elektronisk enhet, eller kan det vara tänddatorn som är på väg att ge upp - eller något helt annat?   Ola O: Tror jag hade det felet på min 86:a. Minnesbilden säger att det var en av tändspolarna som hade överslag. Byte till ny hjälpte.
  Tore T har samma problem 2000-09-13:
För tre veckor sedan bytte Cittraverkstaden i Åkersberga ut tändspolarna på min T2-89, eftersom bilen misstände under belastning. Problemet upphörde, men sedan någon vecka tillbaka så har det uppträtt ett symptom som jag inte kan spåra. På "lättgas", oavsett varv och om motorn är kall eller varm, så kommer det häftiga ryck. Ibland ofta och ibland med flera minuters mellanrum. Det verkar som om motorn helt dör under en bråkdel av en sekund, sedan går den fullständigt normalt igen. Fenomenet uppstår inte om man "gasar på" och motorn får jobba under belastning. Jag har kollat tändstift, tändkablar, gjort rent pulsgivaren, kollat alla vakuumslangar (många...), kollat elanslutningarna på insprutarna, kört med insprutarrensning i bensinen, samt provat olika inställningar på luftmängdmätaren. Det blir ingen skillnad, rycken kvarstår i alla fall. Någon som har ett tips? Jag tänkte i och för sig lämna tillbaks bilen till Cittraverkstaden för åtgärd, men det är alltid bra att vara "påläst" innan man pratar med verkmästarn...   Dala: Det är tändningsgivaren. En liten läppstiftsstor sak som du finner på baksidan av motorblocket (vid reservhjulet ungefär). Den del som syns vid monterat läge är en sockerbitsstor svart sak med en monteringsskruv och kabelfäste. Lätt att ta ur! Kostar nån hundring att byta. Men testa först med att göra ren den. Det kan hjälpa.
  Tore T: Det skall sitta en ca 2 mm tjock bricka under pulsgivaren, ramlar den loss när man tar bort givaren så försvinner den ner bland alla råttbon av hydraulrör... Tips: Att ha en juste (ny!) pulsgivare i handskfacket är en relativt billig försäkring för att man kommer hem, istället för att försöka "labba runt" med sådana som börjar bli trasiga.
  Bert: Har för mig att det skall sitta en bricka bara under den ena pulsgivaren om man har två givare. Kommer däremot inte ihåg vilken. Det står i nån anvisning hur det skall vara, om det är Haynes eller Citroen original kommer jag naturligtvis inte heller ihåg, men jag har hela klabbet hemma och kan titta efter.
  Lejo (NL) samma problem 2000-07-08:
I recently have bought a 1988 CX 2500 GTI. A magnificent car and I am completely in love with it. But I have one problem. The last three rides I made with it on the highway, the engine was stemmering a few times and I could see the rev counter switching from the proper rev to zero and back, and after that the engine falled out completely. After a few minutes (not directly) I could start the engine again and there seemed to be no problem at all. Is this a well known CX problem. Can anybody tell me what the a likely reason for this stemmering is?   Alan D: Symptoms like this 'always' (?) originate in the contact-breaker or the electronic equivalent in newer ignition systems. A good approach is: 1) try wiggling all the cables/bits/connectors while the engine is running in attempt to get it to show the symptom. Include the ignition switch, and the relay that feeds the coil. 2) inspect everything in the distributor area and the electronic module carefully, and clean/lubricate plugs/sockets/, remembering that you are looking for a contact/joint that may occasionally be less than perfect. When you put the car back on the road it may be fixed. If not, substitute all the bits one at a time, in the order a) distributor, b) ignition module, c) anything else.
  Karels (NL) har liknande bekymmer 20001-08-16:
I just 'repaired' the engine of my CX20RE and it runs quite smooth, except for it to loose power sometimes for an instant. When I'm driving on the road, the rev counter jumps 500 rev down at some times and the engine halts for that instant, after that, it runs fine again. Anyone has an idea where to look for the defect? It is certainly somewhere in the ignition because the rev counter also notices the glitch... Coil? Condensator? Transistor?   Alan D igen: These are exact symptoms typical of flywheel sensor failure. It fails when hot and works OK when cooler, then gets worse and worse and won't work at all. It should have the same resistance (about 70ohms) when dunked in boiling water as when cold. Your car has only one sensor, with a two-pin plug/socket on it, held by a 10mm-head bolt. Don't lose the shim between sensor and clutch housing while replacing it. Don't be tempted to tidy tye wiring in that area when you finish the sensor replacement. Keep the sensor cable away from the other wires running between engine and chassis. The sensor cable is susceptible to interference from those other cables, which carry heavy currents to the coils and injectors. Locate them on the other side of that rubber pipe.
  Loffe har liknande problem i sin XM 2001-04-08:
Jag upplevde en otäck sak med min XM 122 1990 på motorvägen. När jag ligger i 110 och kör om jag har bilar tätt efter och även höger filen så tvärdör bilen för att återigen gå igång. Livsfarligt, kunde ha ställt till med en rejäl seriekrock hur blir man av med dessa problem?   Hans Jørgen: Jeg er ikke sikker på om en XM122 er indrettet som en V6, men jeg har oplevet samme fejl. Under hydraulikbeholderen sidder der 2 multistik. Hvis forbindelserne der ikke er helt i orden kan motoren sætte ud som du beskriver. Rens de 2 stik og der er god chance for at fejlen forsvinder.
  Alan D har haft samma fel 2001-01-16:
I have a GTi T2 with one sensor and suffered from an irritating and VERY intermittent mis-fire - it would miss a beat about once every 100 metres or once every 100 kilometres. The rev-counter would twitch to zero and the engine would run just fine again. After eliminating EVERYTHING else by substitution, I 'scoped the signal through the black box and decided that the input from the sensor was too big, and swamped the fiddle circuit which detects the single short tooth. I increased the gap to 2mm (and changed nothing else) and the problem disappeared permanently. The book says that the sensors should be set 1mm from the flywheel teeth. If they are too close there is a risk of 'lathing', if too far the signal may be too low.
  The two sensors on a S1 do not suffer from the potential 'over-driven' problem as on S2:s. The S2 problem is (I think) caused by the necessity for a little bit of electronics to seoarate out the signal from the low tooth reliably on EVERY revolution. If you have about 1 mm gaps between sensors and flywheel teeth/slug respectively, AND the cables are separated a bit rather than bound up into one neat bunch with all the rest, AND the suppressors are working AND connected correctly (NOTE: If you have swapped to the smaller late-style coils with different plugs it it is possible/likely that the wiring in the new plugs is wrong) then if you still have hesitation/roughness - look elsewhere.
Check the clearance of the two sensors to the flywheel teeth. Use a bit of wood with a flat end to measure depth of teeth below flange and sutract the length of the sensor. The clearance is better more than 1mm rather than less. Cardboard or thick paper gaskets are fine to gpack the clearance.
  John H: Exellent, Alan! That could be it! Maybe the sensor is too close, it had stuff on it ... not grease but funny bits of dirt (magnetised swarf)? Been Ok since I cleaned it. I will measure to the ring-gear and maybe increase the gap and see how that grabs it. This could explain this ocassional problem this car has had over the years. Never crossed my mind that our CXs could ever produce a *too strong* electrical signal!! But there you go, we'll see!
  Alan Dibley har en ytterligare idé: When you attend to the sensor wiring, do not tie the sensor cable to the other cables, Keep it separate from other cables as much as practical. It is even a good idea to try to separate them below the sparewheel tray. Thes cables are often lashed together by someone making the rear of the engine look tidy. The sensor cable will pick up electrical noise from the wires carrying signals to the coils and injectors - this makes for rough running.
  Dennis 2000-09-10:
My 1987 CX25 GTi starts and idles well, but above 2200 rpm it suddenly kills and the tachometer jumps down to zero and then back up. Lifting off the throttle brings it back to a smooth idle. Any ideas?   Alan D: Check the two suppressors (=kondensatorer) on the spark coils. They should be 2.2ufds. If that means nothing to you, replace them anyway. If you can not find them in an 'ordinary' car shop, go to a car audio specialist. It is just one of many possibilitiies, but one that nobody else will have checked yet.
  Iain: I had this problem with my car but only in the wet. Due to the car then completely failing we never managed to succesfully trace this fault on its own. All I can say is that since I replaced the two wires supplying power to 'big blue' (fuel pump relay) and checked/cleaned all related terminals, I've not had the problem. (The broken wires were the cause of the complete failure of the car.) So, I suggest doing the same (and the usual) check/clean all terminals in the engine bay and check the continuity of the wires to 'big-blue' (try waggling the wires near the relay whilst doing this). After that, check all the ignition leads for arcing, then check the air-flow meter for correct operation and continuity of the wires to/from that.

Ryckig gång vid låga varv:   Guido 2000-06-19:
Har ett litet problem med min annars helsköna CX25 Gti - den rycker, särskild på låga varv och alltid i kombination med pulserande ljus (alla möjliga lampor in- och utanför). Läste på Citroenakuten att det kanske beror på dålig generator. Görde själv lite volt-mätningar och det visade sig att strömen pulserar mycket riktigt nånstans mellan 13,2 och 14,5 V vid tomgångskörning. Känns detta OK?   Anonym: Verkar som byte av laddregulator är det rätta!
  Ivar S 2000-06-01:
Min CX25GTi -86 (14180mil, nya NGK-stift) går alldeles utmärkt på både högre varv och tomgång. Om jag däremot krypkör på runt 1000-1500 varv rycker motorn på ett obehagligt sätt.   Bosse: Har du resistorstift (NGK BPR 6 HS)? Annars har andra vittnat om och även jag provat, och det ger skillnad i ryckighet. Rekommenderas. Kolla annars motståndet i tändkablarna, fördelarlockets och rotorns kondition.
  Johan: Jag har haft samma problem på åtskilliga CX'ar. Men jag håller ett starkt kort på luftflödesmätaren; den lucka som sitter efter luftfiltret med en lägesgivare som talar om för insprutningssystemet hur mycket luft motorn får för stunden. Den axeln kan kärva lite och vid låga varvtal ge "ryckiga" mängdvärden. Alternativt (vilket är mindre vanligt?) är kontaktbanan för släpkontakten i givarhuset smutsig. Problemet är att dessa sitter skyddade bakom ett lock limmat med epoxy. Men visst går det att limma om...
  Resultat från Ivar: Jag har nu plockat isär luftburken och smort upp luftflödesmätaren utan resultat. Hur skall man annars bära sig åt? Skall jag prova att byta ut luftflödesmätaren? Kan det vara de ej avstörda tändstiften ändå? Problemet visar sig bara mellan 1000 och 1500 varv.

Går på tre cylindrar: Till toppen av sidan
Går bara på tre cylindrar:
  BXGTi 2006-08-04:  Bilen går på 3 och skiftar till fyra cyl på tomgång men när man gasar upp så går han på alla 4, och sedan så hostar den och rycker (?) till när man kör med jämn gas. VARFÖR?   Göran W: Börja med att fastslå om det verkligen är EN bestämd cylinder som spökar. Låt bilen gå på tomgång och lossa en tändkabel i taget. Finns det någon cylinder som inte påverkar gången? Om JA så vet du att du ska följa upp den och inget annat. Även om du bytt det mesta så kan t.ex. ett tändstift vara kass från fabriken eller ha fel elektrodavstånd. En kabel eller ett lock KAN vara dåligt. Kabel till spridare KAN ha dålig kontakt eller är spridaren i sig kass.
  BXGTi:  Har testat det mesta, när det gäller med gnistkontrollen iaf. drog ut en efter en och kom fram till att det är 4:ans cyl som ej går på tommgång....elr då o då. Gnista finns hela tiden på 4:an de har ja kollat medans motorn snurrar med ett annat stift. Han går ju bara på 3 (oftast) på tomgången MEN med jämnt varvtal....inget pendlande. och 4:ans cyl kommer igång vid lite kraftigare gaspådrag vid 2.500-3.000 rpm. därefter arbetar hon på alla, men med små ryck i form av...ja vad ska man säga...a som om ett stift slår från o till.   Göran W: Sätt en skruvmejsel i 4ans tändkabel och håll den 8-10mm från gods (jordning) med motorn igång. Hoppar det över en kraftig blå gnista? Om inte så är gnistan för svag och felet sitter i tändkabeln eller fördelarlocket. Om gnistan är bra så får du söka på bränslesidan!

Går bara på tre cylindrar:   Marcus G 2000-02-09:
Min kära T2 som numera startar och fungerar hjälpligt har ett litet fel. När den har stått ett par dagar i det fuktiga klimatet på Stora Essingen vill den bara gå på 3 cylindrar. Kör jag ett par mil så brukar den 4:e komma igång. När bilen är varm inga problem.   Frenchie: Rengjort tändkablar på länge? Brukar sätta sig en beläggning på våra fina (dyra) kablar av salt och annat elände. Plocka ur och rengör med en mild ljummen tvållösning. (Kuriosa kan vara att smaka (!) på en kabel innan du rengör...) Dessa kablar (de röda originalkablarna) är av modellen skitdyra/skitbra, rekommenderas EJ att byta om det inte är en synlig skada (spricka etc). Enkelt test innan du rengör kan vara att låta bilen gå varm (när den börjat gå jämt) och sedan spruta rent vatten med en blomspruta över tändkablar och spole. Vatten ska normalt inte sätta ner funktionen. Men om det är skitigt leder salterna när de fuktas... Du har väl bra tändstift??
  Anders (DK): Enligt tidligere indlæg har du jo redan rengjort godt på tændingskablaget og dyl. Men har du været snäll med silicone sprutning af alle deler efter rengøring og återmontage? Stifterne må også være rengjorte ude og inde og korrekt elektrodeafstand, og sluttelig ha en sprut silicone på återmontagen. Om det er ukendt hvor mange mil stifterne har kørt, rekommanderes udbytning. Koster så lidt, og betyder så meget.
  Johan G: Öhh, personligen skulle jag aldrig spruta mina tändsystem med något alls. BARA se till att det är RENT. Alla oljor/silikoner etc. är slutligen en grogrund för mera skit. Fast det är mycket effektivt vid akuta stopp utefter vägen...
  Jerker: Det är inte en av tändspolarna som är på väg att ge sej? Hade liknande symptom på min GTI.

Går bara på tre cylindrar:   Hax 2004-03-11:
Nu går CX:en (25 gti -88) på tre cylindrar igen - eller om det är två. Motorn skakar så att den nästan lossnar. Jag undrar hur jag ska gå till väga för att se till att det inte händer igen. Vilka komponenter är det som ska bytas ut förutom tändkablar och stift? Jag har inte testat vilka cylindrar det är som inte tänder, men tidigare fick jag tips om att lossa insprutningskontakterna en och en när motorn går. Kan jag göra det utan att få ström i mig? Bilen började inte gå på tre cylindrar när jag körde, utan det blev så när jag startade den en dag efter att den stått ute (den står alltid ute).   Göran W: Troligen en tänspole som inte gillar fukt. Små sprickor eller skit på ytan som leder bort strömmen. Torka rent runt tornen på spolarna, spraya med silikon. Om du ska byta tändkablar och stift - gör det samtidigt! Se till att du får originaltypen på kablar!
  Anders (DK): Du har en kontakt til hver injektor og du har et kabel til hver tændstift.
  Først prøver du om det er et tændings problem: Når motoren kører river du et kabel fra 1 stift. Anvend en TØR klud foldet tyk som mellemlæg - for ikke at få stød. Det er ubehageligt - og lidt farligt - men ikke fatalt. Hvis motoren straks dør (eller går MERE dårligt) - da véd du med sikkerhed at det IKKE er problem med gnist hér. Modsat - skér der INGEN ændring - da er der HELT sikkert et problem. Teste ALLE 4 stifter. NOTERE dig hvilke som IKKE gav nogen ændring (vigtigt!). Sikkert hitter du 2 HT kabler som ikke giver ændring. Stop motoren. Sæt ind en rund skruemejsel i det første HT kabel som IKKE gav nogen ændring på motorgang. Starte motoren og prøv om du kan få en (mindst !) 10-12 mm gnist fra skruemejslen til jord (motor/stel/chassis/karosse). Kan du IKKE det - har du et tændingsproblem. Den tændspole som disse 2 HT kabler kommer fra har et problem. Så enkelt er det! Er der fin gnist - er det IKKE et tændingsproblem.
   Da er det injektor kontakter du skal prøve - men jeg tror mest på at du har et tændspole problem.
  Johan G: Dra inte i kablarna när dem är varma! Det kan vara läge att köpa nya kablar (550 kr på LJ i Gbg) och leta upp en fin, sprickfri spole på en skrot (via Bildelsbasen, http://www.fbt.se/). Risken att dina kablar är på G är lika stor som att spolen är sprucken (det jag f.ö. var inne på i dina första inlägg här på Akuten, kollade du någonsin efter blå blixtar/överslag?).
  Jan Ö: Jag var ute för en liknande sak. Om de tips du fått inte "räcker" har jag ett tips till. Det kan vara den stora kontakten mellan datorn på vänster framskärm ovanför batteriet och "karossen" som är lös. På min var det så och när jag rörde på den började bilen gå på alla fyra. Det är viktigt att du inte kör långt med "cylindrar borta" - då måste du koppla bort elen till spridarna (ingen risk för stötar) - annars kommer den att spruta oförbränd bensin rakt in i katalysator som verkligen kommer att bli en "lysator" på XXX hudra grader - bilen kommer förmodligen tillsist att ta eld i isolering och underredsmassa.

Går på två cylindrar: Till toppen av sidan
Død bil!!!!
  Thor Øivind J 2002-06-22: Etter 3 uker på verksted skulle bilen (1985 Turbo 1) virkelig brukes i sommer. Men dagen etter var det gradvis bare 2 sylindre med liv, Jeg humpet hjem og lette etter feilen. Av og til hoppet det til med tenning på alle sylindre. Men jo mer jeg rotet dess verre ble det og til slutt døde de to friske sylindrene. Så skiftet jeg plugger og alt var bra, først på 4 så på 2 og så på ingen sylindre.
  Jeg tror det er en kontaktfeil eller jordfeil et sted på veien fra computer til coiler. Jeg har byttet om på coilene og funnet at feilen ikke flyttet seg - det er lavspenningsdelen.
  Peter: Jag har ju samma fel till och från. I vintras gick min bil aldrig på cylinder 1+4 och var därför avställd hela vintern. Dock har den aldrig varit helt död, utan 1+4 har alltid funkat. Jag har bytt tändstift och tändkablar, bytt tändspole för cylinder 2+3, kopplat förbi kabelskarven som förser tändspolen för 2+3 med ström och lagt en extra jordkabel till elektronikboxen. Men det som hjälpte mest var att putsa upp kontaktblecken på elektronikboxen för tändningen. Nu är det bara strax efter start den ibland kan gå på två burkar någon minut. Den kommer dock igång på alla fyra strax och går sedan snällt. Så felet är inte löst, men är uthärdligt... Andra har lyckats bota detta fel med nya tändspolar och/eller ny elektronikbox, det är nog boxen som är orsaken ändå.
   Thor Øivind J 2002-07-05: Først døde 2 sylindre, så alle fire tter som jeg lette etter feilen. Så var det liv igjen og dødt igjen. Bilen har stått på verksted i et par uker og nå har de bestilt nye coiler (som de sa de skulle gjøre for 2 uker siden).   Örjan: Har Du kontrollerat att det inte finns ett avbrott eller ev. en kortslutning i primärkablarna till tändspolarna, tag isär skarvplintarna och gör dem noga rent återfetta med batterifett. Brukar vara ett vanligt fel på denna vagn.
   Tor-Aage L: Gjør som jeg gjorde da min 1985 CX GTi Turbo I begynte å oppføre seg på den måten: selg! :) (Min hadde "anfall" ca en gang i måneden, og gikk på 2-3 sylindre. Når disse inntraff fylte jeg på en flaske injection clean, og kjørte på høyt turtall til ting fungerte igjen etter et par minutter. det er ikke sikkert at rensemiddelet egentlig hjalp, men bilen kunne gå ganske lenge på to sylindre hvis jeg ikke fylte på.)
   Thor Øivind J 2002-07-12: Bilen går nå inn sin 4 uker på verksted. Da har nå forsøkt nye coiler og funnet ute at det ikke var dem. (de kan altså ikke måle eller bytte om for å sjekke det !) "Kanskje noen kan se på det på overtid til uka" STØNN ! Det ender vel med at jeg må hente den på verkstedet og lete selv. Det er altså den ene coilen som ikke får styrespenning. Begge kontaktene måler likt mht motstand. Tips ??   Örjan: Även om dina tändspolar är nya och hela, skulle Jag råda att skifta kablarna mellan tändspole 1 + 4 och spole 2 + 3. Det är nämligen så att om du har ett avbrott i en av högspänningskretsens kablar fungerar inget av de två tändstiften. Om felet flyttar sig med den nya placeringen, bör du byta tändkablarna. Om detta redan är gjort, följ primärkablarna från tändspolen, lossa kabelanslutningen och mät mellan stift no: 1 och jord till gods med påslagen tändning skall vara 12 volt. Kräng av gummidamasken på kabelanslutningens sockel och kontrollera att kablarna är ordentligt anslutna, genom att försiktigt dra i dem med en pincett. följ primärkablarna vidare till närmaste skarv rengör och återfetta med batterifett. Tag loss kabelanslutningarna till tändningscomputerboxen, som sitter på vänstra innerskärmen ovanför startbatteriet, rengör och kontrollera att alla stiften är ok.
   Thor Øivind J 2002-08-05: Etter 5 uker på verksted ble bilen kikket på og mistanken falt på selve tenningscomputeren (AEI). En brukt fungerende ble raskt skaffet fra norsk CX-klubb (god service !) og det stemte: med den er alle sylindrene med. Men underveis i den lange lideleseshistoren har mange andre elektriske feil dukket opp og bilen er fremdeles ikke fungerende. Jeg har brukt helgen og fått gradvis bedre orden på det elektriske: i morgen skal ny dynamo monteres, den gamle har dødd en plutselig død. Verkstedet mente også at tenningslåsen burde byttes, men det ser ut til å være en stor jobb, blant annet er det en "tyverisikker mutter" involvert, samt en skrue som ikke ser særlig grei ut å komme til.   Ole M S (DK): Hvilke elektriske problemer har du egentlig? Hvis du skal skifte tændingslåsen, så er den tyverisikrede skrue det mindste problem, den slås løs med en kørner (på svensk?). Den øverste skrue er vanskelig. Jeg har klippet og bukket et stykke af den del af karaosseriet der sidder i vejen, og derefter monteret med en umbrako-skrue. Hvis du bukker monterings-pladen meget for at få tændingslåsen ud, så er det meget vanskeligt at rette den ud igen. Den er derimod let at pille af en afmonteret servostyring. Pas på at monterings-pladen ikke klemmer på tændingslåsen når den monteres. Inden du begynder er det vigtigt at vide om det er den elektriske del eller den mekaniske del af låsen der er defekt ! Hvis det kun er den mekaniske del, så kan den udskiftes med en brugt, iden denne del (efter afmontering) kan adskilles fra den elektriske del (er fastgjort med en udvendig låsering). Undskyld jeg skriver på Dansk.

Motorn går ibland bara på två cylindrar:
  Mats 2000-07-06: Min bil misständer på cylinder 2 och 3 (som ju är kopplade till en och samma tändspole) när bilen är varm. Detta märks speciellt vid låga varv. Tändkablar, tändstift och tändspolar är bytta. Kan det vara pulsgivaren? Något med insprutningen till #2 & #3? Om det bara finns en pulgivarenhet; har den då flera lindningar?   Bert: Om det bara finns en givare så sköter den om både att räkna kuggar och att nollställa för varje vevaxelvarv. Då är en kugg lite lägre på startkransen vilket ger en puls per varv. Med två givare räknar den en givaren kuggar och den andra ger en puls per varv för nollställningen. Om den tändningen missar på 2+3 så kan det kanske vara tändspolen, enklast kanske att byta plats mellan spolarna så borde den missa på 1+4 istället. Du behöver inte byta plats rent fysiskt, bara tändkablarna och kontakten in i spolarna. Alla insprutare ligger parallellt och sprutar, men själva insprutningsventilen kan ju vara dålig. Hur ser pulsairventilerna ut? Dom skall vara täta åt ena hållet - brukar bli dåliga.
  Mats: Tack för uppslagen! Jag vet inte ännu vilka pulsairventilerna är men det står väl i Haynes. Ska försöka kolla ventilerna och vilken effekt skifte av tändspolen har.
  Pelle 2001-04-21: Min CX T2 -89 har till och från "roat" sig med att gå på två cylindrar. Detta har skett väldigt sällan och efter en kort stund så går den som den ska igen. Detta beteende har dock börjat återkomma oftare, när den går på det sättet så har jag lyft tändhattarna och konstaterat att det är cylinder 1 och 4 som inte går. Dessa sitter på samma tändspole. Vad kan felet ligga? Jag har kollat anslutningar och kontakter på spolen och de verkar OK. Kan det vara något fel på spolen? Jag tycker att antingen funkar spolen eller inte, kan den funka till och från?   Bert: Det kan den säkert. En metod är att skifta alla kablar mellan spolarna, alltså både tändkablar och kabeln från datorn. Då borde den misstända på 2+3 istället om det är tändspolen. Annars kan du börja leta efter något annat.
  Andreaz: Byt tändkablarna, det hjälpte för mig.
  Peter: Har en motorcykel (Honda 500 Four från 1972) med samma princip för tändsystemet = fyra cylindrar, två tändspolar, ingen fördelare. Hade liknande problem på den, visade sig vara en skarvad kabel till tändspolen som glappade ibland. Tog flera månader att hitta eftersom felet visade sig bara då och då. Mitt tips: kolla kontakt i alla kablar med ohmmeter (tändningen avslagen!!!!), ryck i sladdarna och leta efter glapp/skadad kabel.
  Resultat från Pelle: Tändkablar hjälpte inte. Däremot nya tändspolar !

  Peter Å 2001-11-02: Till och från vill min CX GTi -88 bara gå på cylinder 1 och 4. Har skiftat anslutningarna till tändspolarna (bytt plats på kontakterna till spolarna och tändkablarna sinsemellan) och kopplat i och ur kondensatorerna. Tänkte att på så sätt kunna finna något samband och finna om felet finns i tändspolar eller kondensatorer. Men icke, de verkar felfria. 1:ans och 4:ans cylinder går alltid hur de än är kopplade medan 2:an 3:an lägger av då och då. När de lägger av rycker jag i kablarna, lossar kontakter och anslutningar och sätter dit dem igen, och efter en stunds fixande startar den plötsligt på alla fyra och går fint igen. Utan att jag funnit orsaken. Jag har gjort ren anslutningskontakterna till tändspolarna med elektronikrengöring och metallblecken ser nu rena och oxidfria ut. Jag misstänker nu att anslutningskabeln som ger signal till tändspolen som används för cylinder 2 och 3 är skadad någonstans. Eller kan det vara dåliga tändstift eller tändkablar som ger denna effekt? Är det någon som har andra bra förslag eller erfarenheter att muntra upp mig med i mitt sökande efter detta fel som gör att jag aldrig kan lita att min CX tar mig dit jag skall?   Johan G: KAN ju vara utgångssteget i ECU'n som lägger av vid viss temperatur. Prova dock först med en lånespole från annan bil...
  Anders (DK): Tyvärr kan det også være toplågspakningen som har en brist mellem de kärvende cylindre - kolla med en kompressionstester.
  Lägesrapport från Peter: Stift och kablar bytta. Resistorstift NGK BPR6HS, resistorkablar Bougicord 40.33. Motorn startade sedan fint, gick jämnt och bra. Men efter 2 mil återkom problemet, cylinder 2 och 3 tänder inte. Ryckte i anslutningskablarna till tändspolen - hjälpte inte. Kopplade då ur insprutarna på cylinder 2 och 3 och tuffade försiktigt hemåt. Stannade till efter 2 km och anslöt insprutarna igen - och då gick den bra. Felet kvarstår alltså. Byte av tändspolar nästa steg. Beställt från LG Reservdelar.
  Lägesrapport från Peter 2002-04-01: Fortfarande vill den ibland gå på bara två cylindrar: tvåan och trean lägger av. Har bytt:
* tändstift (resistorstift NGK BPR6HS)
* tändkablar (Bougicord resistorkablar)
* tändspole (Sagem orginal Citroën)
* jordkablar från batteri till växellåda och kaross batteri
* har ryckt i kabelhärvorna (när den går på alla fyra) men inte kunnat provocera fram avbrott
* har knackat på elektronikboxen med ett mejselskaft men inte kunnat störa den på så sätt
* har mätt spänningen på tändspolens pluspol: 12 V även när den inte tänderh
* Misstänker nu att det iallafall är oxid på något stift i multikontakten som sitter i elektronikboxen.
- Vad tror ni, skall jag misstänka något annat?
  Kurtan: Hade en gång en tjusig Långfranska, en 25 TRI -87 med ditt symptom (tror jag alldeles bestämt).
Nr 1: Antar att du har två spolar ?
Nr 2: Matas tvåan och trean från samma spole? Bör vara så.
Nr 3: Även om du har 12 volt vid spolen KAN det vara dålig kontakt i spänningsmatningen så att strömstyrkan inte räcker för spolen.
Botemedel: linda upp tejpen runt spänningsmatningen till spolarna, en decimeter eller så från spolarna räknat. Den ena spolen matas via en extra kabel som sitter med ett knivclips in i den "hela" kabeln som matar den andra spolen. Klipp av den "extra" och återmontera den med ett nytt clips. I mitt fall hjälpte detta permanenent.
  Johan G: Provas genom en tillfällig men garanterad matning direkt från batteriet. Som framgår på http://www.algonet.se/~frenchie/cx/wiring.html är resp. spole matad via tändningslåset. Det ska blir en strömrusning genom tändkretsen när styrelektroniken jordar. Alltså kan du mata direkt till spolarna. Säkring finns det ingen mening att ha heller.
Skarven som Kurtan tipsar om lokaliserad!
Skarven i närbild
  Lägesrapport från Peter 2002-05-01: Har nu lindat av isolertejpen och lokaliserat skarven. Se bilder ovan. Skarven är väl infettad och ser fräsch ut, men kablarna är svartnade och kopparn är oxiderad.    Skall skarva om - får se om det hjälper. (Den bortkopplade tändspolen syns till vänster, den nya är inkopplad men provisoriskt monterad utanför bilden.)
  Lägesrapport från Peter 2002-05-13: Har nu klämt dit en extra skarvklämma som förbinder kablarna med varandra. Borde säkerställa god kontakt. Men felet är kvar, fast det kommer inte så ofta längre. Anders (DK) skrev i ett annat inlägg på Citroënaktuen: "Se upp med alla jordings (chassis) forbindelser. Vanligt er de är kass af ärj. Specielt chassis på ECU (dator) boxens hus kan vara et elände."
   Har dragit en jordkabel direkt från tändboxens chassie till batteriets minuspol. Det borde eliminera jordfel i boxen. - Men felet kvarstår. En annan tanke är att dra fram 12V direkt från batteriet och låta tändningslåset styra ett relä som matar tändspolarna - ger ännu bättre strömförsörjning.
  Felet hittat! 2002-07-20: Bytt elektronikboxen till tändningen och felet är helt försvunnet! Hurra!

Svart rök: Till toppen av sidan
Svart rök:
  Lars H 2001-11-24: Min CX 25 GTI -88 har börjat gå väldigt ojämnt: två eller tre cylindrar, ingen tomgång och massor med svart rök ur avgasröret. Vad är det för fel?   Micke: Troligtvis tändningsfel. Svart rök = oförbränt bränsle. Kolla fördelarlock/rotor, tändkablar och stift.
  Stefan K: ....eller alldeles för mycket bensin. Man kan oxå läsa av för mycket bränsle genom att motorn inte kommer upp i normal arbetstemp. Kört med full choke, som hängt sig, från Borås till Gbg en kväll med en DS. Vid ett rödljus undrade jag vad det var för bil som rök så förbaskat samtidigt som jag satt och småfrös..... Det var min bil som rök, bilen hade ingen tomgång och tempmätaren orkade knappt röra sig...
  Anders (DK): Kolla på (byt) kølevands thermostaten. Bruger vanligt efter flere år at åbne ved for lav temperatur, även at være igensat i åben tilstand. Skal betragtes som en slid komponent, man vanligt må bytte efter ca 5 år. Koster ikke meget, højst en hund. Se til du får ny pappers pakning med til thermostathuset, koster vel bare 20:- men det går ikke foruden.
  Lars H 2001-11-25: Två dagars felsökning har resulterat i ännu sämre gång, CX-en är nu inte körbar. Den låter som en fiskebåt och får inte upp varvtalet. Ettans, tvåans och fyrans tändstift fulla med olja. Men det kommer gnista från alla tändkablarna. Kan det vara så enkelt att det är stiften, eller så illa som topplockspackningen? Är också förbryllad över tändsystemet. Jag hittar ingen förelardosa, bara de två tändspolarna. Men om det ärt fel där borde jag väl inte få någon gnista när jag håller tänkabeln mot motorblocket?   Bert: Det finns ingen fördelare, tändspolarna har dubbla utgångar och två av fyra stift gnistar varje gång. Gnistan går alltså ett varv runt genom båda stiften, kan vara bra att veta när man provar stift. Använd resistorstift om du byter. Svart rök (=mycket soppa) kan det bli om luftmängdsmätaren ger fel signal till insprutdatorn. Fel signal kan det t.ex. bli om en av trådarna har halkat ur den kontakt som sitter långt ner på baksidan av filterburken, vänd mot passagerarstolen (har hänt mig). Det kan också vara nåt glapp i släpkontakten i mätaren, behandlat på Citroënakuten flera gånger. Annat som kan spöka är kanske kallstartsventil eller nån givare. Extra bensin vid kallstart sprutas in genom mässingsjoxet på vänster gavel på insugsröret (finns inte på alla bilar). Insprutarna är ännu mer parallella än stiften, alla fyra öppnar samtidigt, det sprutar alltså mest hela tiden var kolvarna än är. Kom att tänka på, bensinens tryckreglering kan ju ha packat ihop så att du har max tryck hela tiden, då blir det mycket bensin. Sitter på det fyrkantiga fördelningsröret bakom insugen. Det mesta kan nog spöka i själva verket.......men när det fungerar........
  Robban: Olja på stiften? Ta kompressionsprov, då får du reda på om packningen är trasig. Men om det är olja på stiften så är det något fel. Hur är det med vevhusventilationen, den är väl inte tät så det kommer i olja den vägen? Koppla bort den och kolla. Det kanske är så att stften är feta av bränsle så du uppfattar det som olja?
  Johan G: "Ettans tvåans och fyrans tändstift fulla med olja"? Du menar att brunnarna för dessa stift är fulla eller förbränningsrummen i sig? Dessutom, om det är brunnarna för stiften som är "fulla" med olja, hur fulla? Är det fullt hela vägen upp förstår jag att du har problem. Men då är det förmodligen enkelt att fixa genom ett byte av ventilkåpspackningen. Kom med mer info...
By the way; du HAR väl kollat anslutningen mellan insprutning och tändning? http://www.algonet.se/~frenchie/cx/wiring.html. Gult don med två kontakter vid vänster skärm i motorrumet. Är det dålig kontakt där finns risken att du totalt flödar insprutningen. Jag har provat...
  Problemet löst!: Nu går min CX normalt igen! Felet satt i den ena tändspolen. Tack för alla tips! Lasse

Till startsidan Till huvudsidan med mekartips Till sidans topp Till toppen av sidan